ROPOGÓS SÜLT CSIRKE – A Kárpát-medencében a bundázás, panírozás nagyjából egy évszázada egyet jelent a búzaliszt, tojás, morzsa, zsír (a 70′-es évektől olaj), segítségével elvégzett vasárnap délelőtti művelettel. Ettől az átlag háztartásokban, ahol a tempura (a „párizsi-módra”), vagy féltestvére, a sörtészta is már ritkaságnak számít, a gyakorlatban nem is nagyon szakadunk el. Még annyira sem, hogy a liszt helyett a keményítő használata egyáltalán felvetődjön, arról nem is
beszélve, hogy milyen keményítő legyen az, ha már használjuk, illetve a liszt és keményítő esetleges aránya milyen is legyen. Persze, morzsa is sokféle lehet: kenyér zsemle, kalács (milyen kenyér, milyen zsemle, milyen kalács?) és a morzsa mérete is fontos. A tojásnál az sem közömbös, hogy csak a fehérjéjét használjuk-e fel, mert ez is gyakori a nagyvilágban, vagy a felvert fehérje/tojássárgája keveréket. Mindezeken túl a panír fűszerezése is kulcskérdés, különösen az amerikai, tojással, íróval készülő, KFC típusú csirkepaníroknál, de többnyire az indiaiak, pakisztániak is kitesznek magukért, ha a csirke marinírozásához, panírjához felhasznált fűszerek számát vesszük sorra. (A fűszerek összetétele bátran variálható, érdemes vele próbálkozni!) Aztán az is lényeges lenne, hogy kerül-e a panír lisztjébe sütőpor, esetleg szódabikarbóna és sütőpor együtt. És akkor a hozzávalók és a sütő zsiradék hőmérsékletéről még szót sem ejtettünk.
- A következőkben egy lehetséges, működő módszert mutatunk be a sok közül. Érdemes rászánni a néhány percnyi időt!
Hogyan készíts ropogós panírt? – Nézd meg!
Ebben a receptben is a technológia az érdekes. A fűszerek változhatnak, de a módszer örök. Érdemes követni és kipróbálni!
- Hozzávalók*:
- Csont nélküli csirkecomb, csirkemell
- Koriander por
- Füstölt paprika (lehet nem füstölt is)
- Cayenne bors (chili)
- Fokhagyma por
- Fokhagyma só
- Fehér bors
- Só
- Barna cukor
- *Megjegyzés: A videón a hozzávalók azonos térfogatban szerepelnek, de ettől ízlés szerint eltérhetünk.
- író**
- ** Megjegyzés: Jobb híján, az írót így helyettesíthetjük: keverjünk össze 75% joghurtot és 25% tejet ( ¾ pohár és ¼ pohár).
- olaj a sütéshez
Elkészítése: A fűszereket alaposan elkeverjük. A kicsontozott csirkehúst két fólia között gyengéden klopfoljuk. Mindkét oldalát meghintjük a fűszerkeverékkel. A maradék fűszert félretesszük. Egy edénybe 1 liter írót (vagy a fentiekben helyettesítőt) öntünk, megsózzuk, összetört babérleveleket adunk hozzá. A folyadékba két egész tojást ütünk. A csirkehúst hűtőszekrényben tesszük és legalább 2 órán át marináljuk. A megmaradt fűszerkeverékhez búzalisztet, s ugyanannyi kukoricakeményítőt, valamint sütőport adunk. Alaposan összekevrjük. Serpenyőben olajat hevítünk 170°C hőmérsékletre. A csirkedarabokat a lisztes keverékben megforgatjuk (a panírozás végezhető duplán is) és olajba tesszük. Nagyjából 4 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz. Rácson hagyjuk hűlni. Szaftos és ropogós! Tetszeni fog!
- FISH & CHIPS – amit a jó sörtésztáról tudni érdemes
- HA VASÁRNAP – akkor rántott hús
- A RÁNTOTT SZELET – készítésének 10 titka
- NAGY RÁNTOTT HÚS TESZT – Tisza-tó (2015)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!