DEBRECENI GASZTROTÚRA – Ma még nem általános, hogy enni-inni induljunk útnak, s egy lusta wellness hétvége helyett, vállaltan a kulináris örömöknek éljünk, s így ismerkedjünk meg egy város, régió éttermeivel, büféivel, piacaival. A várossal magával. Persze, ne tagadjuk, némi ösztönzés, céltudatosság sem árt mindehhez. Ösztönzés és céltudatosság az adott város, régió (desztinációnak lenne illő neveznem, csak nem áll rá a szám) részéről és céltudatos

programválasztás a vendég részéről. Debrecen már évek óta élen jár az említett ösztönzésben, céltudatosságban. Olyannyira az élen, hogy valójában nem is tudok más (magyar!) várost említeni, ahol a városvezetés a városmarketingnek ezt a gasztro oldalát ilyen következetesen ápolná.  Nem tudok más (magyar!) városról, ahová azért hívnának gasztro-újságírókat, hogy az éttermeiket, étkezőhelyeiket, ételeiket az írásaikon át megismertessék másokkal is, és így gerjesszenek kedvet a látogatásra. Debrecen dicséretes kivétel, amit érdemes lenne más városoknak is másolni, mert nem ördöngösség ez, csak, ugye, a vélelmezett „nagy és fajsúlyos” dolgok közepette, az életnek ez a valóban nagy és fajsúlyos oldala rendre a városvezetések fontossági rangsorának legvégére, vagy még oda se kerül. Micsoda kapitális balgaság!

  • 2011. május végén, az uniós magyar elnökség idején, az EU mezőgazdasági minisztereinek díszvacsorája Hajdúszoboszlón, a Tuba-tanyán volt. Debrecen város akkori polgármestere, Kósa Lajos is jelen volt. Az udvaron vele mindenféléről beszélgetve tette fel nekem azt a kérdést, hogy „Szerinted mikor lesz Debrecennek is országosan ismert, jó étterme? Mit kellene ehhez csinálni?” Azt válaszoltam, hogy persze, szerintem biztos lesz nemsokára, majd kiforrja ez magát, s talán még mást is mondtam, hogy mit is kellene tenni. Aztán, lám, rá pontosan egy évre, 2012. májusában, Pataky Péter séffel megnyílt az IKON. Debreceni gasztrotúránkat is éppen itt kezdtük.
(Fotó: Hajnal Stefi)

A debreceni nagytemplom előtt (Fotó: Hajnal Stefi)

A következőkben, a fotókra hagyatkozva próbálom érzékeltetni, hogy miképpen is kényeztettek bennünket Debrecenben. Hová vittek, mit kóstoltunk. Ha ennél bővebb lenne, az terjedelemben meghaladná a türelmedet. Így se lesz rövid, de remélhetőleg kevésbé untat majd.

Az IKON

Az IKON debrecenije tényleg jó

Az IKON debrecenije tényleg jó

  • A debreceni debreceniről, a történetéről tőlem itt olvashattok bővebben: a debreceni története.
Jókai bableves példamutató zamatokkal

Jókai bableves példamutató zamatokkal

Gombás rizottó, szarvasgombával, tökéletes tojással (IKON, Debrecen)

Gombás rizottó, szarvasgombával, tökéletes tojással (IKON, Debrecen)

Séta a történelmi belvárosban

A debreceni református nagytemplom

A karácsonyi vásár és a debreceni református nagytemplom

Black Sheep

Black Sheep kávézó és mikropörkölő

Black Sheep kávézó és mikropörkölő

Karácsonyi vásár (Barabás Étterem)

  • Hagyományos tájjellegű ételek kóstolója a karácsonyi forgatagban Barabás Zoltánnal.
  • http://www.barabasetterem.hu
  • https://www.facebook.com/barabas.etterem
  • Teljesült a hagyományos ételek és ízek ígérete, és Barabás Zoltántól némi történeti áttekintést is kaptunk. A debreceni karácsonyi vásár tágas térben, kényelmesen, lassan hömpölygő látványoság. Ne hagyd ki!
Hagymás sült vér és debreceni töltött káposzta a tányéromban

Hagymás sült vér és debreceni töltött káposzta a tányéromban

Friss, meleg fánk (A képen Gyimesi Zsuzsanna és Horváth Ágnes)

Friss, meleg fánk (A képen Gyimesi Zsuzsanna és Horváth Ágnes)

Buri-Buri – street food

Hajnal Stefi a rendelt ételeket videózza

Hajnal Stefi a rendelt ételeket videózza a Buri-Buriban

Buri-Buri street food (Debrecen)

Buri-Buri street food (Debrecen)

El Gaucho – argentin street food

Debreceni, mangalica, pulled pork és beef, házi BBQ szósz...

Debreceni, mangalica, pulled pork és beef, házi BBQ szósz, hasábburgonya

DiVino Debrecen borbár

DiVino Borbár, Debrecen

DiVino Borbár, Debrecen

Új nap, új célokkal, új élményekkel és szereplőkkel

Debreceni Nagypiac

A Debreceni Nagypiac

A Debreceni Nagypiac

Elbeszélgettünk a nagypiac legismertebb gombászával

Elbeszélgettünk a Nagypiac legismertebb gombászával is

Velő, hagymás vér, hurka - reggelire a Nagypiacon (Rózsa Falatozó, Debrecen)

Velő, hagymás vér, hurka, hájas tészta – reggelire a Nagypiacon (Rózsa Falatozó, Debrecen)

Református Nagytemplom – Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó

Debrecen, a Református Nagytemplom tetejéről

Debrecen, a karácsonyi vásár, a „Debrecen Eye” a Református Nagytemplom tetejéről

Keszegsütő, Debrecen

Halas hely - Keszegsütő

Halas hely – Keszegsütő, Debrecen

Füstölt harcsa, sült keszeg, ponty haltepertő, sült fogas

Füstölt harcsa, sült keszeg, ponty haltepertő, sült fogas (Keszegsütő, Debrecen)

Kis Padlizsán

  • Vegán konyha a szürkemarhán túl – Ebéd a Kis Padlizsánban
  • http://www.kispadlizsan.hu
  • https://www.facebook.com/kispadlizsan
  • Aligha hittem volna, hogy a legtöbb hozzáfűznivalóm éppen egy vegán étteremben lesz, pedig így történt. Szereted a húst? Én is, de ettől még nem kell elkerülni a Kis Padlizsánt! Érdekes lesz, s még a végén megszereted!

Utószó

Mint az a poszt hosszából is kiderülhetett, meglehetősen tartalmas és gazdag programot szervezett a VisitDebrecen. Csak megerősíteni tudom az elején írottakat. Debrecen élen jár gasztronómiájának szervezett, tudatos népszerűsítésében. ám mindez meglehetősen egyoldalú próbálkozás lenne, ha nem lenne mögötte tartalom. Debrecen kicsit lustán kezdett, de nagyon belejött, ami – számomra legalábbis – újra csak azt bizonyítja, hogy mennyire fontosak a személyiségek ahhoz, hogy egy-egy helyen történjen valami előremutató. Debrecenben történik! A posztban is szereplő helyeket magam is jó szívvel ajánlom. Látogassátok meg, s fedezzetek fel más helyeket is!

(Fotó: Hajnal Stefi)

(Fotó: Hajnal Stefi)

Csíki Sándor♣