BADACSONYI BORVIDÉK – Április 6-án immáron ötödik alkalommal, de ismét egy emberként mozdult meg és mutatkozott be megszokott helyén, a budapesti New York Palotában a Badacsonyi Borvidék. Az eseményen – amelynek fókuszában a borvidékre illetve a
pincészetekre jellemző borok voltak – a badacsonyi borvidék borászai személyesen töltötték boraikat a látogatók poharába. A rendezvényen ezúttal is kitűnő alkalom kínálkozott, hogy az érdeklődők megismerhessék a helyi termelőket, a borász szakma kiemelkedő képviselőit, kérdéseikre közvetlenül tőlük kapjanak választ. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen volt, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi Borvidék hangulata. A kóstolón résztvevő borokat – előzetesen – egy borászokból álló bizottság vakkóstolón minősítette, annak érdekében, hogy a rendezvény vendégei kizárólag a borvidéki kínálat legjavával találkozzanak.
„A kerek évforduló kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén az elmúlt 5 év legszebb tételeit, többek között igazi terroir borokat mutatunk be”
mondta Békássy János, a bemutatkozást aktívan szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnöke.
Résztvevő borászatok, kiállítók
- Weller Borház
- Szatmári Családi Pincészet
- Nyári Pince
- Borbély Családi Pincészet
- Gilvesy Pincészet
- Istvándy Pincészet
- Villa Sandahl
- Villa Tolnay Borház
- Szabó Családi Pince
- Szent György Pince
- 2Ha Szőlőbirtok
- Edegger Pincészet
- Bencze Családi Birtok
- Málik Pince
- Horváth Pince
- Fischer Borház
- Szászi Birtok
- Sabar Borház
- Bakó Ambrus
- SkizoBor
- Válibor
- Laposa Borbirtok
- Szarka Gyula Pincéje
- Csobánci Bormanufaktúra
- Csendes Dűlő Szőlőbirtok
- Folly Arborétum és Borászat
- Orbán Pincészet
- Fata Pince
- Németh Pince
- NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet
- Első Magyar Borház-Szeremley Birtok
- a’Capella Szőlőbirtok
További kiállítók:
33. Badacsonyi Pálinkaház
34. Hotel Bonvino Wine & Spa
35. BellaBadacsony (aszalt és szárított gyümölcsök, zöldségek)
36. Szegi Családi Gazdaság (kézműves sajtok
- Egy borvidékkel való gyors ismerkedésre jobb módszer, s alkalom aligha akad, mint az olyan események, amilyennel a badacsonyi borvidék borászai is megörvendeztették a borkedvelő érdeklődőket. A borvidéki bemutatkozáson 32 borászat 148 borát kóstolhattuk. A 148 bor többsége – ahogy az már jobb helyeken lenni szokott – a jóivású, korrekt, erényekkel is bíró kategóriába tartozott, azonban – amint az egy ilyen borvidéktől persze, joggal elvárható – ezúttal is akadtak kimagasló borok, s pezsgő is.
- A borvidék igazi különlegessége, a kéknyelű nálam mindig érdeklődésre tarthat számot (most is akadtak igazán szép tételek), ahogy a jó Juhfark is.
- A kéknyelű újabb porzófajtája, a 2003-ban elismert Rózsakő fajtaborként igazán kellemes meglepetés volt, és sejthető, hogy kis szerencsével, akár népszerű fajta is válhat belőle.
- Az Olaszrizlingekhez való viszonyom általában tartózkodó, s így volt ez ezúttal is, miközben inkább érdekelt, hogy a Furmint mire képes arrafelé. Mondhatom, akár sokra is, ahogy az már az elmúlt években is kiderülhetett.
- Az Olaszrizlinggel szemben, a Rajnai rizling, akárcsak a Kéknyelű, mindig is kíváncsivá tett, már csak azért is, mert nekem tetszőt, az országban eddig leginkább csak erről a borvidékről, és itt is csak néhány évjáratban, s többnyire ugyanazoktól a pincészetektől kóstoltam.
- A rozé üzletileg ugyan érthető, ám ezen a kóstolón számomra érdektelen volt.
- A vörösborok között most is akadtak figyelemre méltó tételek, s különösen a Pinot noir volt számomra szemrevaló.
- A fajtákat lehetne még sorolni, s majdnem mindegyiknél találhatnánk kiemelésre méltó borokat, ami jó. Hasonlóan jó, hogy Badacsony együtt mutatja meg magát, s bár ez még csak az ötödik esztendő a bemutatók sorában, a tradíció már élő. Ápolják hát, az idők végezetéig!
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!