ALAPANYAG PÁROK – A paradicsom összetevőit vizsgálva, a molekuláris profiljában hozzá legközelebb állók között az eperre találunk. A paradicsom számos esetben eperrel helyettesíthető, ha pedig a paradicsom helyettesítője az eper, akkor azok a fűszerek, amelyeket a paradicsomhoz használunk, az eperhez is jók lehetnek, mint például a bazsalikom. Az ételpárosítások molekuláris elmélete
alapján jó közelítéssel újraalkothatunk, helyettesíthetünk más összetevőket. Erre példa a linalool, estragol és eugenol tartalmú bazsalikom, melyet, az arányokat megtalálva, jó közelítéssel helyettesíthetünk a linalool tartalmú szerecsendió, az estragol tartalmú csillagánizs, tárkony, vagy turbolya és az eugenol tartalmú szegfűszeg keverékével.
Néhány meglepő, és jól működő alapanyag pár
- Osztriga és maracuja
- Osztriga és kiwi
- Osztriga és fenyőkivonat
- Maracuja és bodzavirág
- Mangó és fenyő
- Mangó és ibolya
- Csokoládé zsálya
- Csokoládé savanyú káposzta
- Csokoládé és füstölt angolna
- Csokoládé és hús
- Csiga és cékla (spenót, kukorica)
- Eper és koriander
- Sárgarépa és koriander
- Csokoládé és rózsabors
- Sárgarépa és ibolya
- Uborka és ibolya
- Ananász és kéksaj
- Ananász és komló
- Karfiol (karamellizált) és kakaó
- Sült sajt (parmesan, gruyere) és méz (gesztenyés karakterű)
- Banán és petrezselyem
- Harissa és szárított sárgabarack
- Kávé és fokhagyma
- Mandarin és kakukkfű
- Lazac és édesgyökér
- Menta és mustár
- Darált hús és karamell
- Alma és levendula
- Paradicsom és eper
- Spárga és ibolya
- Mandarin és sütőtök
Több elemből álló meglepő kombinációk
- Olíva, szárított füge, karamell
- Hagyma, fokhagyma, kávé
- Burgonya, kávé és kapribogyó
- Fokhagyma, kávé és csokoládé
- Hagyma, fahéj, olíva és karamell
Ide tartozik a következő írás is: Szentháromságok a konyhában
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!