george_washingtonGEORGE WASHINGTON PITÉJE – Az Egyesült Államok első elnöke, George Washington különösen a borjúmirigy-pitét szerette. Feleségének, Martha Washingtonnak a szakácskönyve (Booke of Cookery) a mai napig fennmaradt. Ezt a kéziratos receptkönyvet ismeretlen szerző, a 17. században kezdte írni.

A receptkönyv a First Lady birtokában 1749 és 1799 között volt, amit követően, esküvői ajándékként a lányunokájának adta át. A könyvecskében szereplő borjúmirigy-pite receptje, ahogy Martha az elnöknek készítette.

Borjúmirigy pite

„Dobd a borjúmirigyet savanyított, sózott forró vízbe, és lassan főzd 20 percig. Vesd hideg vízbe. Csepegtesd le és vágd kockákra. Párolj egy pint [473 ml] osztrigát, amíg a szélei fel nem kunkorodnak. Adj hozzá két evőkanál vajat egy evőkanál liszttel összegyúrva, egy csésze [240 ml] tejszínt és három tojás sárgáját, jól felverve. Fűszerezd sóval és borssal. Végy egy mély sütőedényt leveles tésztával. Rakj rá egy sor osztrigát, eztán egy sor borjúmirigyet, amíg a tál majdnem megtelik. Öntsd le az egészet a szósszal és helyezz a tetejére kérget. Süsd, amíg a tészta szép barna nem lesz.” „Ez az egyik legfinomabb pite, amit csak készíthetünk.” – teszi még hozzá, a recept végén.

Martha Washington (1731-1802) amerikai "first lady" (1789–97) George Washington felesége

Martha Washington (1731-1802) amerikai „first lady” (1789–97) George Washington felesége

Mark Twain pitéje (1878)

Samuel Langhorne Clemens, akit leginkább csak Mark Twain néven ismerünk, ugyancsak nagy „pie fan” volt.

„Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finn-ből … Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót.”

állította róla Ernest Hemingway. Huckleberry alakja Mark Twain házvezetőnőjét is megihlette. Katy Leary gyakran sütött „Huckleberry” pitét az írónak, mellé pedig jéghideg tejet szolgált fel. Twain 1878-ban járt Európában. Az út igazi kulináris megpróbáltatást jelenthetett számára, mert hosszú listát írt azokról az ételekről, amelyeket Amerikába visszatérve, majd újra enni akart. Listáján a következők piték szerepeltek: almás pite, barackos pite, amerikai darált húsos pite, sütőtökös pite.Mark Twain, a szeretett amerikai változatokkal ellentétben, nagyon utálhatta a hanyagul készített, korabeli angol pitéket. „Az új angol pite” receptjét erősen ironikusan fogalmazva, így írta le:

„Ahhoz, hogy ezt a kiváló reggeli ételt elkészítsd, a következőket kell tenned: Végy elegendő mennyiségű vizet és lisztet, és készíts belőle golyóálló tésztát. Dolgozd bele egy kör alakú formába úgy, hogy a szélei háromnegyed collal nyúljanak túl. Keményítsd és kemencében szárítsd néhány napon át mérsékelt és változatlan hőmérsékleten. Ehhez az erődítményhez, hasonló módon és hasonló anyagból, készíts fedelet. Töltsd meg párolt, szárított almával; súlyosbítsd szegfűszeggel, citromhéjjal és egy darab citrommal; adj hozzá két adag New Orleans cukrot, majd forraszd le a fedelet és helyezd biztonságos helyre, amíg meg nem kövesedik. Hidegen szolgáld fel reggelire és hívd meg az ellenségeid.”

Mark Twain (középen) 1907 júliusában a londoni Parlament előtt

Mark Twain (középen) utolsó európai látogatásán, 1907 júliusában a londoni Parlament előtt

Csíki Sándor♣