SÁRGABARACK DZSEM – Édesanyám minden évben főzött sárgabarack lekvárt. Ha a kertünkben álló sárgabarackfáról nem fagyott le tavasszal a virág, akkor annak a terméséből, ha lefagyott, mint majdnem mindig, akkor pedig a zöldségesnél vásároltból. Az elkészült lekvárok a háromajtós szekrény tetején sorakoztak cellofánnal fedett, színes befőzőgumival lezárt literes üvegekben, várva arra, hogy elfogyasszuk. Ez időnként csak sokára következett be, mivel akkoriban még nem rajongtam annyira érte, mint manapság.
A magára hagyott lekvárok, annak rendje-módja szerint, be is száradtak, s olyanok lettek, akár az aszalt sárgabarack. S, ha már aszalt sárgabarack lekvár, akkor lássunk egy olyan finom sárgabarack dzsemet, amit télen-nyáron készíthetünk, igény szerint,mivel aszalt sárgabarackból készül.
Sárgabarack dzsem – főzés nélkül
- Hozzávalók:
- 200 ml szárított sárgabarack
- 60 ml mazsola
- 60 ml datolya
- 200 ml zúzott ananász a levével együtt
- 60 ml 100% ananászlé (esetleg: víz)
Elkészítése: Az aszalt sárgabarackot mossuk meg és hagyjuk vízben 1 órán át ázni, majd szűrjük és öblítsük le. Adjunk hozzá vizet és hagyjuk mindaddig ázni, amíg a turmixoláshoz kellően puha nem lesz,majd vágjuk félbe őket, tegyük mixerbe (használhatunk botmixert is), adjuk hozzá a többi hozzávalót és aprítsuk a kívánt állagúra. (Ezt a fajta „dzsemet” tartsuk hűtőszekrényben és 7-10 napon belül fogyasszuk el.)
- Tippek:
- a mazsolát és a zúzott ananászt meghagyhatjuk eredeti állapotában is, amitől a textúra is izgalmasabb lehet.
- a „dzsemhez” kevés édes/illatos fehérbort is adhatunk.
- ez a dzsem némi rokonságbot mutat a harosethtel, ezért magvak (mandula, kesudió), vagy akár gyömbér is közé keveredhetnek.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!