VINCZE PINCÉSZET (Eger) – Vincze Béla neve sokaknak ismerős, de ez így természetes. Volt Év Bortermelője (2005), s volt az is, aki három évjárattól eltiltva töltötte éveit. Amikor az új évezred elején, 2004 táján először találkoztam a boraival, az ország még a tanninos, vastag vörösborok bűvöletében élt, s én is szívesen bontottam egy hasonló stílusú villányit, szekszárdit, vagy egrit. Köztük Vincze Béla borait is. Aztán írtam többször is róla. Akkor is, amikor a tanninos-stílusból kiszerettem, s a könnyedebb, gyümölcsösebb borok felé indultam, miközben egyre kevesebb vörösbort, s
egyre nagyobb arányban fehérbort fogyasztottam, esetleg rozét, de azt is gyakran már csak fröccsnek. Az írásban előforduló fogalmakról, a címben szereplő biodinamikus gazdálkodási módról röviden itt olvashattok, az ökológiai szőlőtermesztést pedig így foglalja össze a Pincészet honlapja:
„Ökológiai szőlőtermesztés: Az elmúlt évtizedek vegyszerhasználata a természetben bekövetkező nemkívánatos változásokat idézett elő, ezért új termesztési irányzatok terjedtek el: integrált, ökológiai (más néven bio-) termesztés. Az integrált termesztés nem zárja ki a kémiai vegyszerek használatát, de mennyiségét jelentősen csökkenti, és csak a környezetet kímélő vegyszereket használja fel. Az ökológiai termesztés alapja a talaj és a termőhely viszonyaihoz alkalmazkodó, kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenálló fajták alkalmazása, a szintetikus kémiai növényvédő szerek használata azonban tilos. A szőlő gombás megbetegedései ellen elemi réz és kéntartalmú szerek használhatók korlátozott mennyiségben. A borkészítés során szintén alacsonyabb mennyiségben, megengedettek egyes kémiai szerek használata, például a kénezéshez.” (Forrás: www.vinczepinceszet.hu)
Mész-hegy
A Mész-hegy egy helyi védettséget élvező, szubmediterrán terület. A hegy magassága 332 méter, dőlésszöge 10-15 %. Különleges adottságai teszik alkalmassá arra, hogy a borászat számára kiemelt termőhelyként szerepeljen. A Bükki Nemzeti Parkkal közösen kidolgozott telepítési szisztéma szerint 2004 tavaszán telepítették be Cabernet franc, Merlot, Pinot noir és Syrah fajtákkal. A biológiai növényvédelem 2005 tavaszán kezdődött az akkor még alig 1 éves szőlőben. A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése alatt – három éves átállási idővel – 2007 végére teljesítették az előírt vegyszermentesítést és 2008-tól átálltak a biodinamikus művelési módra is.
A Biokontroll Hungária által ellenőrzött, certifikáttal ellátott első biobor 2008-ban készült el, s ezzel az Egri borvidéken Vincze Béla az elsők között volt. (Ezt az első Vincze biobort is teszteltük.)
- Az összesen mintegy 7 hektárnyi Mész-hegyi ültetvényen egyébként Syrah, Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir szőlő terem. (A Vincze Pincészet további saját ültetvényei Egerszóláton találhatók.)
A Vincze borok – Bordeaux vs. Bourgogne
Időnként elhangzik, hogy Vincze Béla borai inkább villányiak, mint egriek, amivel nagyjából azt is állítjuk, hogy inkább bordeaux-i stílusúak, mint burgundiak. Ez az egyszerűsítés, annak ellenére, hogy további nagy ívű, veretes megállapításokra adna lehetőséget, a velejét illetően sajnálatosan légies, ezért most el is engedjük. Vincze Béla ugyanis nem Bordeaux, vagy Bourgogne szülötte, hanem egri, csak éppen másként érzékeli ugyanazt, más tapasztalatokkal látja, és mást gondol a borokról, a borok stílusáról, mint amit a ciklusosan változó ízlés mondatna vele. Ő másként készít jó borokat, mint a jó borokat készítő mások. Hasonló savval, tanninnal, alkohollal, érleléssel, ám, valahogy mégis másfajta harmóniával. „Villányiasabban”, tenném hozzá, ha nem ígértem volna meg az imént, hogy elszakadok ettől a sztereotípiától (is). Mindezek után akár azt is mondhatnánk, hogy Vincze Béla borstílusa az évek során semmit sem változott, hiszen továbbra is
- testes,
- tanninos,
- sűrű, sötét,
- mazsolás, helyenként portóis,
- magas alkoholtartalmú (jelentése: 13% feletti),
borokat készít, mint készített korábban is. Azonban, ha a 2004 környékén készített, hasonló szavakkal jellemezhető borokat összevetjük a most kóstolt 2011-es tételekkel, a különbség mégis feltűnő. Ugyanazok a szavak, ám egy másfajta valóság.
- Vincze Béla borstílusa is észrevehetően változik (csoda lenne, ha nem!). 2011-es borai a korai, Év Borásza (2005) díjra érdemesült borainál ma már kellemesen bársonyosabbak, visszafogottabbak, kerekebbek és simulékonyabbak. Ugyanazon stíluson belül maradtak, mint évekkel korábban, de kiforrottabbak és szembetűnően szebben iskolázottak. Változtak, ahogy készítőjük, s persze a kóstoló is.
Mészhegy Syrah biobor 2011
A kóstolt tételek közül számomra továbbra is a Mészhegy Syrah biobor volt a legnagyobb érdeklődéssel várt bor, miközben a többi, az Arcanum Cabernet franc 2011, Merlot 2011, Kékfrankos 2011 is érdekelt.
- A Syrah a legújabb (1998) kutatások szerint a francia Rhône-Alpes régióból származik. „Apja” a régió délnyugati részén fekvő Ardèche környékén honos Dureza, „anyja” pedig a régió északkeleti, Savoie vidékén őshonos Mondeuse blanche. E két szőlő frigyére vélhetőleg a két szubrégió között, az Isère vidékén került sor.
A Syrah sötét, illata komplex gyümölcsös, csokoládés. Belekortyolva bársonyos, komoly bor, ami fejlődik még. A kóstolt borok közül a kékfrankos is kellemes meglepetés. Leginkább a szépen készített burgenlandi osztrák kékfrankosokat idézi. A Merlot és a Vincze Béla kedvencei közé tartozó Cabernet franc is biztató, kerek, érlelésre alkalmas, de már fogyasztható tétel. Egységes, elegáns stílust, mélységet és komplexitást mutat valamennyi bor.
- Vincze Béla 2011-es, kóstolt borai megérdemlik a figyelmet, nekem tetszettek, ajánlom őket.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!