A CSÁKY ROSTÉLYOS TÖRTÉNETE – legalábbis az, ami róla az internetes oldalakon olvasható, a jereváni rádió típusú vicceket juttatja eszem. Bizonyára sokaknak ismerős a nagy klasszikus: „Igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak?- kérdezik a jereváni rádiót. Igen, a hír igaz, válaszolja a jereváni rádió, de nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem
Ladákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.” A Csáky rostélyos elterjedt története és az arra adott válasz ugyanezt a jereváni rádiós vicc-szerkezetet idézi meg…
A hír
„A Balaton egyik neves étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden „született meg” a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás „szaftban” szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden „jobb” vendéglőjének étlapjára felkerült.” (Balatonfüred)
A hír igaz, de…
A hír igaz, válaszolná a jereváni rádió az előbb idézett szövegre, de
- nem a Balatonnál, hanem a Csorba-tónál (Strbske Pleso),
- nem Balatonfüreden, hanem Újtátrafüreden (Novy Smokovec),
- nem a balatonfüredi Palace Szanatóriumban, hanem az újtátrafüredi Dr. Szontagh Palace Szanatóriumban (Palace Sanatorium Dr. Szontagh, Nový Smokovec) volt Csáky Sándor negyed évszázadon (1904-1929) át konyhafőnök.
Kedves Szerkesztők!
Ezt az ételt Csáky József Budapesten a Royal- szállóban készítette el!