SAJTOS RÚD – A sajtos rúd igazán népszerű sós sütemény, s nekem is az egyik kedvencem. Ha nincs időm, mélyhűtött leveles tésztából készítem, de azért, a saját házi gyúrás az igazi. A sajtos rúdhoz mindenekelőtt liszt, zsiradék, sajt, só és víz szükséges. A víz lehet részben hozzáadott víz (tej, tejszín) is, de – kisebb-nagyobb
mértékben – a receptben szereplő valamennyi hozzávalóból, leginkább a vajból, tejfölből, túróból származik. A tojássárgájának szerepe leginkább a sajtos rúd magas zsírtartalmának emulgeálása, ahogy a majonéz esetében is. A pihentetéstől többnyire finomabb lesz, ahogy a hajtogatástól is. A liszt, zsiradék, víz és sajt aránya sokféle lehet, ezért aztán nagyon sokféle recepttel találkozhatunk.
- A sajtos rudak fel is tekerhetők és a köménymagon kívül a felszínük (és a tészta), számtalan módon fűszerezhető, ahogy a videón is látszik. A sajtos rúdhoz pedig fűszeres mártás (dip) is szervírozható, ezért aztán, akad lehetőség a saját, legfinomabb receptünk kitalálására.
Sajtos rúd recept (1.)
- Hozzávalók:
- 500g liszt (BL-55), szitálva
- 110g vaj
- 110g sertészsír
- 220g jó minőségű, zsíros sajt reszelve
- 1 ek. fokhagyma por
- 2 csipetnyi Cayenne bors
- 2 nagy tojás, elválasztva
- 2 csapott teáskanál, nem jódozott só
- jeges víz
- Sajt a tészta tetejére
Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 220°C hőmérsékletre. A vajat és zsírt morzsoljuk el a szitált liszttel, keverjük hozzá a sót, sajtot, fűszerezzük fokhagyma porral, Cayenne borssal. Adjuk hozzá a tojássárgáját és annyi hideg vizet, hogy tésztát formálhassunk belőle. (Az este elkészült tésztát fóliába csomagolva, akár egy éjszakán át is pihentethetjük hűtőszekrényben.) A közepes keménységű tésztát rövid pihentetés után osszuk kétfelé nyújtsuk ki (hajtogathatjuk is, kétszer, háromszor is, úgy még szebb lesz), kenjük meg az elválasztott tojásfehérjével, szórjuk meg reszelt sajttal, vágjuk fel a kívánt szélességű, hosszúságú csíkokra, majd helyezzük zsírozott tepsire, és süssük aranybarnára
Sajtos rúd recept (2.)
- Hozzávalók:
- 500g liszt (BL-55), szitálva
- 250g sertészsír
- 300ml 20% zsírtartalmú tejföl
- 100g jó minőségű, zsíros sajt reszelve
- 3 nagy tojás, elválasztva
- 2 csapott teáskanál, nem jódozott só
- (jeges víz- szükség szerint)
- Sajt (köménymag) a tészta tetejére
Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 200°C hőmérsékletre. A zsírt morzsoljuk el a szitált liszttel, keverjük hozzá a sót, sajtot, tejfölt. Adjuk hozzá a tojássárgáját és, szükség szerint annyi hideg vizet, hogy tésztát formálhassunk belőle. (Az este elkészült tésztát fóliába csomagolva, akár egy éjszakán át is pihentethetjük hűtőszekrényben.) A közepes keménységű tésztát rövid pihentetés után osszuk négyfelé, nyújtsuk ki (hajtogathatjuk is, kétszer, háromszor is, úgy még szebb lesz), kenjük meg az elválasztott tojásfehérjével, szórjuk meg reszelt sajttal, esetleg egész köménymaggal, vágjuk fel a kívánt szélességű, hosszúságú csíkokra, majd helyezzük sütőpapírra, vagy zsírozott tepsire, és süssük aranybarnára
Juhtúrós sajtos rúd recptje
A hajtogatott (leveles) sajtos rudat a vízgőz emeli meg, a sütőporral készülőt a széndioxid (és vízgőz). Rajtuk kívül azonban, akadnak élesztővel készülő, kelesztett sajtos rudak is, bár nálunk ezek nem divatosak.
- 500g liszt (BL-55), szitálva
- 100g vaj
- 100g sertészsír
- 200ml 20% zsírtartalmú tejföl
- 300g juhtúró
- 2 csapott teáskanál, nem jódozott só
- 1 csomag sütőpor
- (jeges víz – szükség szerint)
- 1 tojás: kevés vízzel, csiptenyi sóval lazán felverve, a tészta kenéséhez
- Sajt (köménymag) a tészta tetejére
Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 200°C hőmérsékletre. A hideg vajat és zsírt morzsoljuk el a szitált liszttel, keverjük hozzá a sót, sütőport, juhtúrót, tejfölt. Szükség szerint, adjunk annyi hideg vizet, hogy tésztát formálhassunk belőle. A közepes keménységű tésztát rövid pihentetés után osszuk négyfelé, nyújtsuk ki (hajtogathatjuk is, úgy még jobb), kenjük meg tojással, szórjuk meg reszelt sajttal (köménymaggal), vágjuk fel a kívánt szélességű, hosszúságú csíkokra, majd helyezzük sütőpapírra, vagy zsírozott tepsire, és süssük aranybarnára
Ricottás sajtos rúd receptje
A hagyományos sajtokon, túrókon kívül a feta sajt, vagy a ricotta is kiváló alkotója a sajtos rúdnak.
- 500g liszt (BL-55), szitálva
- 250g vaj
- 250g sertészsír
- 500g ricotta
- 2 csapott teáskanál, nem jódozott só
- (jeges víz – szükség szerint)
- 1 tojás: kevés vízzel, csiptenyi sóval lazán felverve, a tészta kenéséhez
- Sajt (köménymag) a tészta tetejére
Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 200°C hőmérsékletre. A hideg vajat és zsírt morzsoljuk el a szitált liszttel, keverjük hozzá a sót, és a ricottát. Szükség szerint, adjunk annyi hideg vizet, hogy tésztát formálhassunk belőle. (Az este elkészült tésztát fóliába csomagolva, akár egy éjszakán át is pihentethetjük hűtőszekrényben, de egy órányi pihentetés is jót tesz neki.) A közepes keménységű tésztát rövid pihentetés után osszuk négyfelé, nyújtsuk ki (hajtogathatjuk is, kétszer, háromszor is, úgy még szebb lesz), kenjük meg az elválasztott tojásfehérjével, szórjuk meg reszelt sajttal (köménymaggal), vágjuk fel a kívánt szélességű, hosszúságú csíkokra, majd helyezzük sütőpapírra, vagy zsírozott tepsire, és süssük aranybarnára.
Hétvégén kipróbálom a juhtúrós receptjét. Eddig margarinnal csináltam, de a zsír izgalmasan hangzik.
Kedves Sándor! Szombaton megsütöttem. Kicsit kevesebb túrót és több zsírt tettem bele és így is nagyon finom lett. Köszönöm a receptet!