VinCE BalatonVinCE BALATON 2014 – Legnépszerűbb úti célunk, a Balaton idén nyárra is slágerborokat kínál. A főszezonban foglaltak a szállások, egyre jobb vendéglátóhelyek nyílnak és elárasztják a partot a fesztiválok, de a Balaton, legnépszerűbb belföldi úti célunk ennél jóval többet kínál. A borkedvelők itt 22 borvidékünk közül hat régiót helyben

fedezhetnek fel, hogy megtalálják a nyár slágerborát, de várja őket a VinCE Balaton rendezvény is, ahol közel 30 pincészet és számos gasztrokiállító mellett hajós borkurzuson kóstolhatják a helyi és messzi borvidékekről ideérkező különlegességeket.

 A Balaton a legnépszerűbb úti célunk belföldön, ahová minden harmadik magyar tervez idén is utazást, legtöbben öt éjszakára, derült ki a Magyar Turizmus Zrt. idei felméréséből. Ennyi idő alatt érdemes a strandolás mellett kirándulásokkal is tervezni és személyesen felkutatni az idei nyár slágerborát.

A négy parti borvidékünk, a Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki és a déli parton a Balatonboglári régiók mellett a közeli Somlói és a Balatonmelléki borok is karnyújtásnyira vannak. Ha a termőhelyet összeadjuk, az eredmény mintegy 10 000 hektárnyi telepített szőlő, ezzel a Balaton a harmadik legnagyobb a Duna Borrégió (Csongrád, Hajós-Bajai és Kunsági borvidékek) és a Pannon Borrégió (Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi borvidékek) után.

Nem csak a talajadottságoknak és a klímának, de a jellegzetes szőlőfajtáknak és boraikat változatos stílusban készítő borászoknak is köszönhető, hogy az ideutazók minden nyáron új kedvencre találhatnak. A regionális összefogásoknak, például a Csopaki Kódexnek köszönhetően a balatoni borokat mára a minőséggel azonosítják a legigényesebb borkedvelők is, de a Badacsonyi Kör azért is sokat tett, hogy a gasztronómiában megfelelő figyelmet kapjanak a helyi borok és alapanyagok, tavasszal pedig megalakult a legjobb borászokat és vendéglátóhelyeket tömörítő Balatoni Kör.

A pozitív tendencia abból is látszik, hogy a híres Kistücsök vagy Kővirág urán sorra nyílnak az új, előremutató vendéglátóhelyek, mint a vonyarcvashegyi Bock Bisztró. A fővárosban divatos borbár koncepció is hódít – a tó északi fővárosában, Balatonfüreden többek között a Figula borbár és a Kredenc Bisztró közül választhatnak a borturisták.

A bor, mint tájoló

Nemcsak a borok, de a szabadidő- és sportprogramok is népszerűek, sokan bicikli- vagy vitorlástúra után pihennek meg egy finom helyi bor mellett vagy keresnek esti programot. A kétkerekű turizmus dinamikus növekedésével a kerékpárkörút mentén eljött a hangulatos teraszos helyek reneszánsza – a badacsonyi Laposa terasz, a csopaki Jásdi terasz, a köveskáli KerékBár remek példák.

VinCE Balaton

  • A programkínálat szintén évről-évre erősíti a régió vonzerejét, idén a legjobb eseményeket a Nagyon Balaton gyűjtötte naptárba, köztük 2014. július 10-13-ig a VinCE Balaton borfesztivállal.

Vidám buborékok

A buborékok frissessége minden árkategóriában átütő, a gyöngyözőktől a pezsgőkig a gyümölcsös, könnyed borok étvágygerjesztőként és ételek kísérőjeként is népszerűek. Nem véletlen, hogy a VinCE Balaton hajós kurzusai közül idén is a pezsgőkurzusokra érkeznek leggyorsabban a jelentkezések, ahol könnyed habzóktól a proseccón át egészen a legfinomabb tradicionális pezsgőkig ível majd a sor. A kiállítók választékából a Sauska és a Nyilas Pincészet gyöngyözőit érdemes lesz megkóstolni!

Alternatív meccskorcsolyák

A labdarúgó-világbajnokság lázban tartja a borrajongókat, a sör legnagyobb konkurensét egy igazán finom helyi fehérborból készített fröccs, vagy rozéfröccs jelenti. A jó ár-érték arány mellett a szomjat is oltják, vizet pótolnak, így nagy melegben kevésbé kell tartanunk a nem kívánt következményektől. A VinCE Balaton speciális ajánlatából a közönség szavazhatja meg kedvencét és ezzel a szavazó mellett a kiállító is nyerhet.

Ropogós rozék

A gyümölcsös, reduktív borok továbbra is hódítanak, a VinCE bormagazin idei tesztjére minden eddiginél több, 80 rozé érkezett a rózsaszín minden árnyalatában. A szakértők a Pannonhalmi, Tüske és Bodor rozékat találták a legjobbnak, a balatoni pincészetek közül jól szerepelt a Feind Cabernet, a Konyári és a Varga Pinot Noir rozé, valamint Légli, Garamvári, Jásdi borai, és Balatonfüred-Csopakról a Tücsibor és a Dobosi Pincészet Bio Kékfrankosa.

Balatoni kedvencek

A balatoni borvidékek számos, csak az adott termőhelyre jellemző szőlőfajtával büszkélkedhetnek. Ezek közül a badacsonyi kéknyelűt nemrég a hungarikumok listájára is felvették, mint őshonos magyar szőlőfajta. Utánozhatatlan a somlói juhfark vagy a csopaki olaszrizling is, a valódi ritkaságok kedvelői pedig Badacsony környékén a vulcanussal, zefírrel vagy rózsakővel ismerkedhetnek. A VinCE Balaton egy tematikus hajós kurzusán a még felfedezésre váró, kis kézműves pincék borait kóstoltatják majd az érdeklődők.

VinCE Balaton

  • VinCE Balaton, a 46. Kékszalag Audi Nagydíj kísérőrendezvénye 2014. július 10–13., Balatonfüreden, a Vitorlás téren és Tagore sétányon
  • vincebalaton.hu és facebook.com/vincemagazin
  • A belépés ingyenes, kóstolópohár 1000 forint letéti díjért váltható.
  • További balatonfüredi hírek és programok: www.balatonfured.hu

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)