A HÁZI PITA nem ördöngösség és mennyivel jobb, mint a félkészen vásárolt, kenyérpirítóban, pláne mikróban felmelegített egyiptomi, magyar, izraeli, vagy bármilyen változatok. A házi pita készítése szórakozás, az elkészült pita pedig biztos siker. Elterjedési területén, India egyes részeitől, Törökországon, Örményországon át Iránban, a Közép-Keleten, a Mediterráneumban, Észak-Afrikában, a Balkánon nagyon sokféle pita akad, azonban mindnek közös jellemzője,

hogy búzalisztből (helyenként kevert, vagy teljes kiőrlésű búzalisztből) készülnek, hosszabb-rövidebb ideig kelesztettek, és az alakjuk ovális, vagy kerek.

Némi pita történelem…

A lepénykenyerek, kezdetben, legalább 10000 esztendeje, vagy több, még kelesztetlenek, aztán a kelesztés felfedezése után, mert, hogy erre is csak rá kellett jönni, nem jött ez magától, már kelesztettek is. Ez valamikor időszámításunk előtt 4000 évvel lehetett és Mezopotámiához éppúgy kötik, mint Egyiptomhoz. Az is lehet, hogy a sörhöz is köze volt, például azzal, hogy víz helyett sörrel gyúrták a tésztát és a sörben életben maradt sörélesztő a tésztát is kelesztette. Így aztán, véletlenül, mint a teát, és ezernyi mást, felfedezték ezt is.

Pita

A pita elnevezés állítólag az ógörög pēktos (πηκτός) szóból származik, aminek a jelentésére sok mindent írnak. Így azt is, hogy a πηκτός annyit tesz, hogy: kocsonyás, vagy szilárd, vagy alvadt, vagy éppen lapos. A pitát arab kenyér, „khubz arabi” néven is emlegetik, amiből könnyen kikövetkeztethető, hogy a kenyér arabul „khubz”. A pita Törökországban pide néven ismert.

Friss házi pita készítése

A pita rövid ideig sül. Sütési ideje 200-220°C hőmérsékleten  csupán néhány perc. magasabb 450-500°C hőmérsékleten alig egy perc. Sütés közben a vízgőztől felfújódik, üregessé válik. A sütőből kiszedve a vízgőz és a melegtől kitágult levegő elillanhat, a pita lelapul, de a pitára jellemző üreg megmarad, így aztán, amikor a pitát kettévágjuk, zseb formát kapunk, amit, mint tudjuk, meg is tölthetünk.

Pita

  • Létezik olyan, ősibb „pita” féle (erősen idézőjelben), amely nem fújódik fel. Ilyen az Izraelben népszerű tabun kenyér, iraki pita variáció a lafah, laffa és a drúz pita is.

Modern pita recept (videó)

Hogy mitől modern ez a pita recept? Attól, hogy ez már egy hosszabban kelesztett, olívaolajjal is gazdagított forma, aminek az elterjedését az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan, az ötvenes-hatvanas évektől kezdődően figyelhetjük meg. A következő videón látható lépések az angol nyelv ismerete nélkül is követhetők, de le is írom.

1. lépés: 1 zacskó instant élesztő + 1 csésze meleg víz + 1 csésze liszt. Összekeverjük, hagyjuk, hogy az élesztők magukhoz térjenek (15-20 perc), amit a széndioxid buborékok megjelenése is mutat.

2. lépés: 1-2 evőkanál olívaolajat és néhány csipet sót adunk az élesztős liszthez, összekeverjük, majd újabb 2 csésze lisztet adunk a keverékhez. A ragadós tésztát 1-3 percig dagasztjuk, kevés lisztet adunk hozzá, majd újabb 5-6 perc dagasztás következik, amíg a tészta olyan nem lesz, mint a videón látható és el nem válik az edény falától.

3. lépés: A keverőedény falát vékonyan beolajozzuk, alufóliával lefedjük és a tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük (2 óra).

4. lépés: A megkelt tésztát ellapítjuk és nyolcfelé vágjuk. A tésztából kis gömböket formálunk a videón látható módon, majd az egymás közelébe tett gömböket fóliával letakartjuk és a tésztát 30 percig pihentetjük.

5. lépés: A pihentetett tésztagömböket lisztezett felületen 5-6 mm vastag kerek formákra nyújtjuk, és a sütés elő újabb 5 percig pihentetjük.

6. lépés: A kerek, még nyers pitákat vékonyan beolajozott vastagfalú serpenyőben, közepes hőmérsékleten (190-20°C), oldalanként 3-3 percig sütjük a videón látottak szerint. (Süthetjük sütőben is, azonban ehhez a sütőnket ki kell tapasztalni.)

  • A készre sütött piták fagyasztva (-18°C) több, mint egy hónapig eltarthatóak, egyébként pedig néhány napig is jó lehet. Némi vízzel megspriccelve, meleg sütőben, kenyérpirítóban újra frissé varázsolhatók.

Csíki Sándor♣