Géniusz ÉtteremA GÉNIUSZ ÉTTEREM (Kecskemét) a védőszellemre utaló neve  miatt, meg azért,  mert Marci barátom is nagyon javasolta, hogy látogassuk meg, kíváncsivá tett. A látogatás mellett szólt az is, hogy az évente elfogyasztott nem csekély számú éttermi ebéd és vacsora alig 10-15%-át eszem vidéken. Mindehhez jött, hogy a Géniusz stílus és étlapváltáson esett át.

A stílus és étlapváltáshoz tanácsadónak és kreatív séfnek Kerekes Sándort (Almárium Bisztró, Budapest) kérték fel, akivel szegről-végről ismerjük is egymást és akinek az ételeit is ettem már, ezért aztán nagy kétségeim nem voltak, no, de a személyes tapasztalás mégis csak túlmutat az étlap olvasgatásából leszűrhető bármely bölcs benyomásokon.

Génius Étterem és Kávéház, Kecskemét, Kisfaludy u. 5.

Génius Étterem és Kávéház, Kecskemét, Kisfaludy u. 5.

A Géniusz Étterem, amúgy egy kellemes, csendes kecskeméti park szélén található. A teraszról a csökőkutat is nézhetjük, és fordítva, a szökőkúttól a Géniusz Éttermet, de azért sokáig mégsem érdemes nézegetni, dolgunk van, menjünk be, üljünk le, s kóstoljunk valamit.

Génius Étterem és Kávéház, Kecskemét, Kisfaludy u. 5.

Génius Étterem és Kávéház, Kecskemét, Kisfaludy u. 5.

Kerekes Sándor

A Géniusz Étterem új konyhai stílusának meghatározója Kerekes Sándor, aki:

Tizenegy országban – Spanyolország, Dánia,  Franciaország, Finnország, Portugália, Észak-Afrika, stb. – dolgozott.  Spanyolországban három meghatározó évet töltött. Ott tökéletesítette a húsok elkészítését, grillezését, a steak sütést, a tengeri halak készítését. Főzött a spanyol királynak, Philippe Gonzalesnek, Juan Carlosnak, Bill Clintonnak. Brad Pittnek túrós epres palacsintát készített (a képen).

John Mayer

John Mayer féle túróhabos palacsinta, mézben flambírozott nektarinnal

Kerekes Sándor ejtőernyőzik, amerikai focizik, búvárkodik, motorozik, de a legnagyobb szenvedélye a gasztronómia.  4-500 szakácskönyve van. Kedvence a magyar konyha, a magyar gasztronómia; magyar alapanyagokból, magyar ételek újragondolva a szabad szellemű nemzetközi konyha ötvözetével. „Magyar alapanyagokat használunk a magyar konyha tiszteletére.” – mondja.”

Kerekes Sándor  és a Géniusz étterem hitvallása

A Géniusz hitvallása szerint: „fűszerkeverékeket nem használunk, és előnyben részesítjük a  friss fűszereket,   jó minőségű sót, és az alapanyagok ízét hagyjuk érvényesülni. Megengedjük, hogy a hús íze domináljon. Csak az étel alapanyagával sűrítünk és bő olajban nem sütünk. Kerekes Sándorral a sous-vide konyhatechnológia is meghonosodott a Géniusz étteremben. Ezáltal új lehetőségek nyíltak, és még korszerűbben, egészségesebben tudjuk előállítani ételeinket. Az étteremben különleges, hungaricumnak számító alapanyagok is megjelentek, mint a apajpusztai szürkemarha és a vízibivaly húsa.” (A steak vízibivalyból készül!)

Vízibivaly (Bubalus bubalis)

Vízibivaly (Bubalus bubalis)

  • Csak két helyen, a budapesti Almárium Bisztróban és a kecskeméti Géniusz Étteremben lehet (amennyire tudom) a vízibivaly (Bubalus bubalis) húsából készült steak-et enni.

A Géniusz – védőszellem

A latin genius szó a gignere ‘nemzeni, szülni’ igéből származik, […] A római gondolkodás szerint a genius egyfajta védőszellem, akinek védelme alá kerül az újszülött, hogy aztán élete végéig elkísérve védelmezze.

A teraszon ülve, kellemes és illő borok társaságában számos ételt megkóstoltunk, így végül meglehetősen átfogó képet kaptunk az étterem ételeiről, stílusáról és teljesítményéről. Lássuk hát a képeket.

Borsikafüves libamáj pástétom

Borsikafüves libamáj pástétom, meggy chutney-val, borecetes salátával és mákos brióssal

Géniusz bárány burger

Géniusz bárány burger  balzsamecetes kevert salátával, burgonya chips-szel

Thai sült tészta, ropogós zöldségekkel, pirított csirkecsíkokkal, gyömbérecettel

Thai sült tészta, ropogós zöldségekkel, pirított csirkecsíkokkal, gyömbérecettel

Libamájjal töltött borjúláb rántva, petrezselymes burgonyával, remoulade mártással

Libamájjal töltött borjúláb rántva, petrezselymes burgonyával, remoulade mártással

Ez elmúlt időben több helyen is ettem rántott borjúlábat, hogy kipróbáljam, milyen is lehet. Közülük eddig a legjobban a Géniusz libamájjal töltött borjúlába rántva tetszett.

Szicíliai bárányragu cachiocavallo és pecorino sajttal, rozmaringos parázsburgonyával

Szicíliai bárányragu cachiocavallo és pecorino sajttal, rozmaringos parázsburgonyával

Rózsaszínűre sütött kacsamell, chilis eperrel, mákos nudlival

Rózsaszínűre sütött kacsamell, chilis eperrel, mákos nudlival

Vízibivaly bélszin, camembert sajttal sütve, rozmaringos füstös grill zöldségekkel

Vízibivaly bélszin, camembert sajttal sütve, rozmaringos füstös grill zöldségekkel

A délután során kóstoltam Újházy-tyúkhúslevest (átlagon felüli volt) és természetesen a képen is szereplő, tényleg finom palacsintát, a „bredpitteset”.

John Mayer

Az a bizonyos „bredpittes” (Brad Pitt) palacsinta – kóstolásra érdemes

  • Vélemény: A Géniusz étterem – Kerekes Sándor vezényletével – izgalmas ételekkel rukkolt elő. Hogy a kecskeméti közönség miképpen is fogadta az ételeket nem tudom, de nekem tetszettek, s ahogy azt a FB-on is megírtam, aznap különösen a borjúláb varázsolt el, persze a remoulade társaságában. A vízibivaly steak omlós, jól sütött és jó állagú volt, mindenképpen érdemes megkóstolni. (Reméljük, hogy ez az apajpusztai nyersanyag folyamatosan jó minőségű marad.) Nekem az étterem bejött, jól teljesített, az ételek ízletesek és  izgalmasak voltak. Ajánlom másnak is! Az aktuális étlap az árakkal itt olvasható.

Géniusz Kávéház és Étterem
6000 Kecskemét
Kisfaludy u. 5.
Telefon: 76/497-668
E-mail: info@geniuszetterem.hu
Nyitva: Hétfőtől – Vasárnapig 09:00 – 23:00

Csíki Sándor♣