A TED’S DINER (Milford, MA, USA) büfékocsi még az amerikai Nemzeti Történelmi Regiszterbe is bekerült, mivel még 1920-ban készült, ami a fiatal Amerikában már igazán korosnak számít. A Diner egyik fő fogása a hamburger. A hamburger nem csupán egy lenézett gyorséttermi étel, hanem egy rendkívül fantáziagazdagon elkészíthető fogás is egyben. A darált hús kombinálása más alapanyagokkal, illetve a fűszerezés eltérései világszerte elterjedt és kedvelt fogást hoztak létre.

Fasírtunk nyugati rokonai kiemelkedően sikeressé váltak. A burger akkor az igazi, ha grillen készül. Messze nem a teljesség igényével, de felsorolok néhány burgert, amit a Dinerekben készítenek.

  • All-American Burgers
  • Blue Cheese Burgers (receptje az írás végén található)
  • Baked Burgers
  • Beefgue Burgers
  • Chili-Size Burgers
  • Deluxe Burgers
  • Giant Burgers
  • Grilled Burgers
  • Mexicali Burgers
  • Hawaiian Burgers
  • Mountain Burgers
  • Mushroom Burgers
  • Outdoor Burgers
  • Roadside Burgers
  • Southwest Burgers
  • Spicy Burgers
  • Stuffed Burgers
  • Topeka Burgers
  • Westren Burgers
  • Zip Burgers
  • etc.

A sort még hosszan lehet folytatni, de ezek a burgerek azok, amelyeknek a receptjét is ismerem. Azokról a burgerekről pedig még nem is tehettünk említést, amiket éppen ezekben a percekben kreálnak valahol a világon.

A burger variációk száma szinte végtelen, éppen ezért a burgert nem a világszerte elterjedt és okkal, vagy ok nélkül, de népszerű gyorséttermi láncok néhány fogása alapján kell megítélni és elmarasztalni, kizárva mindent, ami burger, hanem a burger nyújtotta lehetőségek oldaláról érdemes megközelíteni.

Legyen saját burger receptünk

Alkossuk meg a saját burger változatunkat. Meglátjátok, hogy vendégeitek  az új és friss ízeket mennyire értékelni fogják, különösen, ha a burgert szabad tűzön készítitek. A burger egyébként a “nagyokat” (H. Blumenthal, F. Adria) is megihlette már, ami nem véletlen: egy ilyen népszerű étel megkerülhetetlen.

Burger igen sokféle van, és lehet jól is készíteni. A magunk készítette burger (fasírt) sokkal jobb lehet, mint amit valamelyik gyorséttermi lánc éttermében kapunk. (Ezeket a láncokat egyébként is sok kritika éri, ami joggal tehet bárkit óvatossá.)

A grillpartik burgerje

Burgert különösen grillpartiknál érdemes készíteni, mert semmivel nem rosszabb (sőt!), mint a tarja, vagy egy drága grillkolbász. Természetesen ne darált sertéshúsból készítsük, hanem marhahúsból. (A lehető legjobb minűségű marhahúsból.)

Kéksajtos hamburger (Blue Cheese Burger)

  • Hozzávalók: 
  • 1000 g darált marhahús
  • 1/2 csésze (120 ml) finomra vágott hagyma
  • 1/3 csésze (80 ml) darabokra morzsolt kéksajt
  • 1 ek. Worcestershire szósz
  • 1 tk. só
  • 1/4 tk. bors
  • 6 tk. majonéz
  • 6 hamburger zsemle
  • saláta, paradicsom szeletek

Elkészítése: egy keverőtálben alaposan  keverjük össze a darált húst, a hagymát, a kéksajtot, a Worcestershire szószt, sót és borsot. Formáljunk 6 egyenlő méretű húspogácsát és forró grill felett, vagy forró sütőlapon süssük, amíg a burger füstölni nem kezd. 3 percig süssük az egyik, majd újabb 3 percig a másik oldalát (vagy, amíg szükséges). 1 teáskanálnyi majonézzel kenjük meg a hamburger zsemlét, majd helyezzük rá a húspogácsát, ízlés szerint a salátát, és rá egy szelet paradicsomot. Jó étvágyat!

Kéksajtos húspogácsa

Csíki Sándor♣