GOURMET FESZTIVÁL 2013 – „Május 30. és június 2. között ismét a Millenáris Parkba várja vendégeit a legnívósabb és legváltozatosabb hazai gasztrorendezvény, a Gourmet Fesztivál” – olvasható abban a sajtóanyagban, amit a Sziget Szervezőiroda sajótófőnöke, Vető Viktória jegyzett. A szöveg így folytatódik:
„A magyar gasztronómia szerelmesei számára kihagyhatatlan esemény még a tavalyinál is 50%-kal több kiváló éttermet vonultat fel, idén már szinte a teljes hazai élmezőny bemutatkozik, a vidéki Magyarország gyöngyszemeitől a budapesti sztárséfekig.”
A gulyás és a csúcsgasztronómia
„Jelentős újításként az idei Gourmet kiemelten foglalkozik az ország legismertebb ételével, a gulyással is (lásd: Nemzeti ételeink). 2013-ban már nemcsak a nagyközönség kulináris továbbképzését tűzték ki célul a szervezők, azzal, hogy egy helyen elérhetővé, megkóstolhatóvá teszik az ország legjobbjait, hanem a szakma tovább fejlődését is igyekeznek szolgálni. A rendezvény szakmai napján ugyanis a legkiválóbb kistermelők, sajtkészítők és az éttermesek találkozhatnak egymással. Az elmúlt két évben a Sziget Szervezőiroda kezei között teljesen megújult, és immár egyértelműen a legnívósabb hazai gasztronómiai seregszemlének számít a Gourmet Fesztivál. A színvonal ráadásul nemcsak a résztvevők összetétele és az igazán egyedi ételkínálat miatt kiemelkedő, de a helyszín kialakítása, az ülőhelyek száma, az egyedi étkészletektől, a kiegészítő programokig, minden azt a célt szolgálja, hogy a látogatók igazi élményekkel gazdagodjanak. A bevált szlogen „Kóstold meg Magyarországot!” jegyében, idén még több vidéki és fővárosi étterem várja a kulináris érdeklődésű nagyérdeműt. A rendezvény igyekszik átfogó képet adni a haza csúcsgasztronómiáról, bemutatva a legjobb éttermeket, borászatokat, gourmet üzleteket, cukrászdákat.
„Amellett, hogy egy jól átlátható pillanatfelvételt ad a vendéglátás csúcsainak jelenlegi állapotáról, igazi különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol szinte teljes számban felvonulnak a hazai gasztropiac nagyágyúi, vidékről és Budapestről egyaránt. A hazai top 50 étteremből 2013-ban már szinte mindenki képviselteti magát és ráadásul sokan úgy jelennek meg, hogy ez az egyetlen rendezvény, aminek a kedvéért kimozdulnak a megszokott konyháikból. Az a cél vezérel bennünket, hogy a Millenáris területénbemutassuk az ország gasztronómiai makettjét. Szeretnénk, ha az érdeklődők, elérhető árakon (500 és 1000 forint között/adag) megkóstolhatnának megannyi izgalmas és ínycsiklandó finomságot. Az ételek mellé szakemberek által összeállított bor ajánlatot is kapnak majd a látogatók, akik a párosított borokat a helyszínen szintén megízlelhetik. Egy helyen megkaphatnak szinte mindent, amit amúgy csak hosszas utazással és komoly ráfordításokkal tudnának csak felfedezni” – mondta Gerendai Károly, a Gourmet Fesztivált szervező Sziget Kft igazgatója. Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a „gulyás”, a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. „A fesztiválon megjelenőéttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Híreinket az szemlézi. Idén viszont arra kértük a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl, készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá” – tette hozzá Gerendai.
A tavalyi rekordszámú résztvevőhöz képest, idén még tovább bővül a kínálat. Jóval több étterem várja az érdeklődőket, továbbá a legjobb borászatok és gourmet boltok mellett ismét helyet kapnak a minőségi sörök, kávék, cukrásztermékek és pékáruk is. A több mint 100 kiállítóról itt található bővebb információ.
A Gourmet gasztroszínpadán például testközelben láthatja a közönség az ország Michelin-csillagos séfjeit, Széll Tamást (Onyx) és Miguel Rocha Vieira-t (Costes), akik külön bemutatóval készülnek, továbbá a tavalyi sikerre való tekintettel idén is lesz Bíró Lajos – Segal Viktor párbaj, idei témájuk a padlizsán. Ez a rendezvény nemcsak a nagyközönséghez igyekszik közelebb hozni a minőség iránt elkötelezett gasztronómia szereplőit, hanem találkozási és igazodási pont a szakmabeliek számára is. Ezért a Fesztivál szakmai napján (május 30.) szó lesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) és a Gault & Millau Magyarország (GM) étteremkalauz által nemrégiben alapított „Aranyszalag Minőség” élelmiszer- és alapanyag tanúsítványról. Élőben is bemutatkozhatnak a potenciális vevőiknek a minősítésnek megfelelő kistermelők, valamint külön figyelmet kapnak hazánk legkiválóbb sajtkészítői is.
- A belépőjegy ára változatlanul 2900 Ft, amely mellé jár egy prémium minőségű borospohár, egy tokaji furmint kóstoló, a METRO áruház felajánlásával naponta az első 1000 látogatónak egy bélszín carpaccio, valamint egy csésze kitűnő kávé, amelyet az ország legjobb baristái készítenek majd.
(A sajtóanyag alapján összeállította: Csíki Sándor♣)
Ez lenne a harmadfél Nemzeti Gulyásnap?
Nem hinném.
Mackóúr meg szokta tartani a „Nemzeti Gulyásnap”-ot? S hogyan ünnepli? (Más: harmadfél nem negyediket jelent.)
Szerintem a „Gulyásnap” óriási ötlet – mindenki reklámozza, ahogy csak tudja!!!
@Miviana: A Nemzeti Gulyásnap minden év augusztus utolsó szombatja. Ez idén augusztus 31. 🙂
Javítom, amit tegnap írtam: harmadfél nem 3 és felet (hanem 2 és felet) jelent.
Miviana, köszönöm érdeklődését. Magam is nagy ötletnek tartom, beálltam a sorba, ahogy alakul, kisebb-nagyobb társasággal ünnepeljük. Egyik alkalommal éppen Csíki Sándortól lopott ötlet alapján kacsazúzából készült remek gulyás! Ha betársulna, biztosan megegyezünk.
üdv.
Kedves Mackóúr, köszönöm a meghívást. Legszívesebben közterületen tartanám a Nemzeti Gulyásnapot (hogy minél nagyobb reklámot csapjunk!) – ezen töröm a fejem.
De előbb a Szomszédünnep!