A FABRO PINCÉSZET Pakson található. Ott, ahol a közismert erőmű is, melyről egy cseppet azért már többet hallhattunk, mint a Fabro Pincéről, a paksi születésű Kovács Sándor családi pincészetéről – ám lehet ez még másként is. A Fabro név egyébként olaszul annyit tesz, hogy „kovács”. A Kovács név már előfordult a megszépült, ám ettől még továbbra is baljós és borús csengésű Sárgödör téren, a paksi pincék vidékén, így aztán, a Kovács családnév helyett „Fabro” lett a Pince neve. Tavaly (2012) nyáron jártunk arra utoljára, majd a Várban kóstoltam a Fabro sillert, most pedig csomagot kaptam. Kóstolót.

Tavaly nyáron vacsoráztunk is, kóstoltunk is, harcsát is ettünk reggelire, hideg pohárból harmatos paksi sillert is ízleltünk (tetszett is). Megtapasztaltuk az elszántságot, elkötelezettséget és igencsak meglepődtünk, mert amit láttunk, kóstoltunk az olyan volt, melyet a Duna mellett kanyargó főúton Szekszárd, Villány felé haladva, mindeddig aligha képzeltünk el. Az 1998 óta önálló Tolnai Borvidékről egyébként is alig hallunk. Györköny, Bölcske, Dunaföldvár, Kölesd, Simontornya, Paks – már, s még alig ismert, pedig egyre inkább van már mire rácsodálkozni.

Kovács Sándor és felesége (Fabro Pincészet, Paks)

„Mi a Fabro pince alapítóiként valljuk, hogy emberi életünk célja, a kiteljesedés. Számunkra a pince és a présház ennek jele, melyben testet ölt a közös akarat, a robosztus férfierő és a kifinomult női lélek harmóniája. Nekünk a pince érték, melynek mély szíve megőrzi és kiérleli a legmagasabb minőségű munka gyümölcsét, és kötelességként diktálja a vendég szeretetét. De a pince és a présház egyben fórum is, ahol vendégeink szívükbe zárhatják egymást, borainkat, és étkeinket is.” (honlap)

A Fabro Pincészet (Paks) borai a Sárgödör téri présházban

A borok

A közelmúltban újra csak alkalmam volt a Fabro Pincészet borait megízlelni. Szépen sorban mindent, amit Kovács Sándor érdemesnek tartott elküldeni. Aztán mielőtt eszbe kaptam volna, már csak az üres palackokat tudtam lefotózni.

A Fabro Pincészet (Paks) borospalackjai - immár üresen

A pincészet bő három hektárnyi szőlőterületén kékfrankos, merlot és zweigelt terem, amiből nyomban ki is található, hogy a Sár-don-é (Chardonnay) vásárolt szőlőből készül. Évente  mintegy 30.000 palack bort palackoznak. A Salut gyöngyöző siller és az Érintés gyöngyöző cserszegi fűszeres egyaránt 2012-es volt, ahogy a többi bor is egytől-egyig. Jó ivású, barátságos borok ezek mind. Olyanok, amelyek vágyat ébresztenek arra, hogy újra barátkozzunk velük. A siller különösen becses darab, s bátran mondhatjuk, hogy egyike a legjobbaknak – Szekszárd közelségében, önálló jogon. Így esett, hogy ottjártunkkor készséggel engedtünk annak a gondolatnak, hogy Paks és a siller legalább annyira egymásra találtak, mint Szekszárd és a fuxli/siller.

Fabro Pincészet, Paks

A Fabro Pincészetről igazán kellemes emlékeket őrzök. Legutóbb kóstolt borai pedig csak megerősítették bennem, hogy érdemes Pakson megállni és meglátogatni a Sárgödör tér 1. szám alatt álló Fabro Pincészetet. Ráadásul enni is lehet, s az étterem is igazán szép. Éppannyira igényes és barátságos, mint a borok.

Kovács Sándor és felesége (Fabro Pincészet, Paks, Sárgödör tér 1.)

Csíki Sándor♣