ÉSZAK-KOREA hallatán előbb ugrik be minden más, mint az, hogy létezik Észak-koreai konyha is. Pedig ilyen is van, miért is ne lenne, s egészen kiváló – már ha a diktatúra sanyarúságában akad miből főzni. A délen még élő, híres „koreai templom konyha” északon templomok híján is, de lényegében kiveszett, vagy csak nyomokban él, bár egy koreai fűszerezett

zöldségétel, a „namul” még őrzi emlékét Egy hagyományos „templom konyha” ihlette ételsor leginkább fűszeres zöldségeket, levesben, vagy raguban felszolgált tofut és zöldségeket, gomba, burgonya és babételeket foglal magába.

Naeng myun (vagy naengmuoen)

Ez egy Észak-Korea hegyeiből származó hideg, téli tésztaleves, amit vékony, enyhén rágós hajdinaliszt tésztából készítenek tojással, hússal, zöldségekkel és savanykás, ecetes jéghideg levessel. A (dél)koreaiak körében ma már leginkább nyári leves lett belőle. A hajdina jól terem Észak-Korea zordabb, hegyvidéki, hűvösebb éghajlati viszonyai között is, ezért fontos táplálék lett.

  • Hozzávalók:
  • 100g Naengyun tészta (hajdinából és édesburgonyából készített vékony tészta)
  • 500ml csirkeleves
  • 500ml marhahúsleves (sózatlan)
  • 1 ek. (15ml) rizsecet
  • 2 ek. (30ml) fehér ecet
  • 1 kisméretű ázsiai körte, papírvékonyságúra szeletelve (hazai körtével, almával is helyettesíthető)
  • 1 kemény tojás, félbevágva
  • ½ koreai uborka , kimagozva, papírvékonyra szeletelve.
  • Főtt, hideg, marhaszegy, vagy lábszár vékonyra szelve (el is maradhat)
  • A szervírozáshoz: jégkocka, ecet, cukor, koreai mustár

Elkészítése: Öntsük össze a csirke és marhahúslevest az ecettel. Ízleljük meg és adjunk hozzá még ecetet, és/vagy sót, ha szükséges. Hűtőszekrényben hűtsük le. Főzzük meg a tésztát, majd szűrjük és hűtsük le. Tányérba öntsünk hideg levest, együnk bele néhány jégkockát, majd fedjük be a tésztával. helyezzük a tésztára a fél tojásokat, s minden további hozzávalót.

  • Tipp: az ételbe ma már sokféle más ízesítőt is kevernek a chili szósztól a francia mustárig.

Észak-koreai hideg tésztaétel,

  • Észak-Korea fővárosának, Phenjannak a másik híres étele egy csirke és rizs specialitás, az „onban”, ami, az előzővel szemben, már meleg étel, mint ahogy a neve is mutatja, mivel az „on” koreaiul annyit jelent, hogy meleg, a „ban” pedig étel. Legközelebb erről is szó lesz.

Csíki Sándor♣