A BUDDHA KEZE, vagy, ahogy japánban nevezik, a bushukan, egyike a legérdekesebb formájú, mégis ismerősnek tűnő gyümölcsöknek. Mint latin neve, a ‘Citrus medica var. sarcodactylis’ is jelzi, ez bizony egy citrusféle, citromszerű levelekkel, igen intenzív citrus illattal, ami miatt gyakorta használják helyiségek és öltözetek illatosítására is. A gyümölcs az imádkozó Buddha összekulcsolt kezére is emlékezteti a hívőket, ezért aztán buddhista kolostorkertek gyakorta találkozhatunk ezzel a növénnyel, amelyet egyébként a hosszú élet növényének is tartanak.
A legtöbb receptben a Buddha keze gyümölcs ujjait hosszában félbevágják és többnyire dzsem, vagy likőr készül belőle. Gyakori, hogy szeszes italba, legtöbbször vodkába, áztatják. Az ujjak sok húst nem tartalmaznak, csak héjat, de azért nyersen is fogyaszthatók.
A következő videón Su-Mei Yu azt mutatja meg, hogy mit is lehet kezdeni a ‘Buddha keze” nevű izgalmas gyümölccsel.
Uluru