A TITANIC KATASZTRÓFÁJA a mai napig része az emberiség kollektív emlékezetének. Az „elsüllyeszthetetlen” hajó 2.200 főnyi utasa és személyzete közül alig többen, mint hétszázan élték túl a nem várt katasztrófát. Száz esztendeje már, hogy 1912. április 14. estéjén a Titanic gazdag utasainak egy része az eső osztály á la cart éttermében élvezte az életet. Ugyanebben az időben a milliomos utasok más része, akik mai áron akár 124.000 dollárnak is megfelelő összeget költöttek arra, hogy minden idők legbiztonságosabbnak tartott hajóján szelhessék át az Atlanti óceánt, az első osztály étkezőszalonjában foglalták el helyeiket, sokfogásos vacsorájukra várva. A másodosztályú étkezőszalon utasai kevésbé összetett, de ugyancsak gyönyörű vacsorát kaptak,
aminek a fogásai ugyan számos ponton megegyeztek az első osztály vacsorájával, azonban a borok kifinomult párosításával itt már nem sokat bíbelődtek.
Az első- és másodosztály
A harmadosztály
Az F fedélzeten, az úgynevezett „fedélközben” a harmadosztályon utazóknak szolgáltak fel egyszerűen elkészített, de bőséges vacsorát, a saját spártai berendezésű étkezőjükben.
Ma már furcsának tűnhet, ám friss gyümölcsöket a harmadosztályon már csak azért sem adtak fel, mivel a főként északi országokból érkező szegényebb sorsú utasok körében ezek a fogások már az elítélt dekadencia ételei voltak.
Az első osztály utolsó vacsorája
A vacsora után néhány órával 1912. április 15-én, kora hajnalban a Titanic, több mint másfél ezer utassal a fedélzetén süllyedt hullámsírba. Az utolsó vacsora menüiből kettőt sikerült rekonstruálni. A következő menü jó bepillantást enged a gazdagok békeévek végi, I. Világháború előtti klasszikus (francia) konyhájába, a „grand cuisine”-be, abba a világba amelyet leginkább August Escoffier nevével jellemzünk. Az ételek nehezek, zsírosak, a borok és likőrök az étkezés szerves részét képezik.
Ezt a vacsorát fogyasztotta a kor leggazdagabb embere, John Jacob Astor IV és Benjamin Guggenheim is. Mindketten a hullámsírban lelték halálukat.
Az első osztályon utazók menüje 1912. április 14-én este
Első fogás – Hideg előételek |
Canapés á l’ Amiral Osztrigák á l’ Russe Bor: fehér Bordeaux-i, fehér Burgundy, vagy Chablis (különösen az osztrigához) |
Második fogás – Levesek |
„Consommé Olga” Árpakrémleves Bor: Madeira, vagy Sherry |
Harmadik fogás – Hal |
Posírozott vadlazac „Mousseline” szósszal, uborkával
Bor: száraz Rajnai vagy Moseli |
Negyedik fogás – Meleg előételek |
Filets Mignon Lili Lyoni csirke Vegetable Marrow farci Bor: vörös Bordeaux-i |
Ötödik fogás – Főételek |
Bárány mentaszósszal Calvados-szal glasszírozott sült kacsa almaszósszal Vesepecsenye „forestiere” módra, „Chateau” burgonya Mentás zöldborsó „timbale” Krémes sárgarépa Főtt rizs „Parmentier” és főtt újburgonya Bor: vörös Burgundy, vagy Beaujolais |
Hatodik fogás – Punch, vagy Sorbet |
Punch Romaine
(Bort nem szolgáltak fel.) |
Hetedik fogás – Sült |
Sült galambfi, zsázsával
|
Nyolcadik fogás – Saláta |
Spárga saláta pezsgős-sáfrányos vinaigrette-tel
(Bort a salátához nem szolgáltak fel) |
Kilencedik fogás – Hideg fogás |
Hízott máj (foie gras) pástétom Zeller Bor: Sauternes, vagy édes Rajnai bor |
Tizedik fogás – Édességek |
Waldorf Puding Őszibarackok „Chartreuse” zselében Csokoládés Eclair, francia vaníliakrémmel Francia vanília jégkrém Bor: Édes desszert borok (Muscatel, Tokay, Sauternes) |
A tizenegyedik fogás (desszertek) válogatott friss gyümölcsöket és sajtokat tartalmazott amihez édes desszert
borokat (Muscatel, Tokay, Sauternes) szolgáltak fel. A vacsorát kávé és a szivar követte, Portóival.
… a befejezés
Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!