AZ ÉV VÉGI BOROS események sorában rangos helyet foglalt el a Prestige Reserve díjosztó ünnepsége, melyre  december 13-án a Kárpátia Étteremben került sor. A díjátadó első részében Doszpod László sorra vette azokat a változásokat, amelyekhez a borászatoknak alkalmazkodniuk kellett az elmúlt években és várhatóan kell a közeljövőben is. Ezek közül kiemelendőek azok, amelyeket a válság váltott ki: árakban, szortimentben, piaci szegmensben alkalmazkodni kellett a csökkenő és átrendeződő vásárlóerőhöz.

A szakmai és a fogyasztói igény oldaláról a kereslet az egyedibb, természetesebb, megfizethetőbb borok irányába tolódott el. A szegregált célcsoport kikövetelte, hogy a borászatok specifikus termékeket készítsenek, és specifikus üzeneteket, eladási érveket fogalmazzanak meg és küldjenek a vásárlók felé.

A kommunikációban előretört az online média és nagyobb szerepet kaptak a közösségi portálok, amelyeket a borászatok már használnak, azonban a módszerek még rendkívül kezdetlegesek, sematikusak. A magas árréssel dolgozó kis- és nagykereskedelem szinte kiprovokálta egyes piacokon a direkt értékesítési stratégiák elterjedését valamint egyes borászati érdekközösségek konzorciális jellegű együttműködését az értékesítésben és a promóciós tevékenységben. Az ízlésbeli változások illetve a szakmai trendek változásai megjelentek az egyes borversenyek eredményeiben is, ami bizonyára hatással lesz egyes borászatok tevékenységére. A fenti változásokra történő aktív cselekvési kényszer alól a magyar borászatok sem bújhatnak ki.

Mátyási Boglárka és Doszpod László (Prestige Club)

2012-ben tovább növekedett a Best Buy kategória népszerűsége, visszaigazolva azt a feltételezést, hogy egyre nagyobb a borok ár-értékarányát figyelembe vevők száma. Új kategóriaként először volt nevezhető bor a „Vinum Naturalis”, azaz a természetes borok mezőnyébe. Összességében elmondható, hogy egyre több a jó bor (80-84 pont) és ebben a kategóriában a Best Buy. Örvendetes, hogy a természetes borok között sok jó bor is található, hiszen a természetesség is csak akkor értékelhető, ha az élvezhetőséggel is párosul. A 90 pont feletti tartományban megritkul a levegő. Ennek több oka lehet: egyrészt sok bor még fiatalon kerül benevezésre, így az érettséggel jelentkező harmónia még nem alakulhatott ki.

A nagy bornak szánt tételeknél a hordóhasználat kilengései okoztak sokszor diszharmóniát. Az egyértelmű szándék ellenére a komplexitás és a koncentráció együttes megléte illetve azok harmóniája nem gyakran fordult elő. Az öreg /40+ éves/ ültetvények kis hányada miatta a borok tömörségének, ízmélységének hiánya is oka lehet a magas pontszámok elmaradásának. A közel 500 tétel tesztelése alapján megállapíthatjuk, hogy még mindig sok a vinifikációs hiányosságra visszavezethető borhiba, diszharmónia.

A Prestige Reserve védjegyviselés jogát 55 bor érdemelte ki, amelyből 1 bor Grand Award (Szepsy 6 puttonyos Aszú 2006) minősítést kapott. A TOP 10 Újbor lehetséges 40 díjából 16 került kiosztásra, száraz fehér és rosé kategóriákban, így a tavaszi megmérettetésre még van 24 szabad hely. A Best Buy mezőnyből 51 bor került kiemelésre, amelyek zöme a 80-84 pontos jó bor kategóriába esik. A természetes borok közül 15 kapott pozitív minősítést, szintén 80-84 pont közötti eredményekkel.

Prestige Award kategóriák győztesei

Pincészet: Takler Pincészet (Szekszárd) – A vándordíjat idén a Takler Pincészet nyerte el. A győzelmüket nagyon könnyű indokolni: az elmúlt 10 évben stílusteremtővé váltak szinte valamennyi szekszárdi nagy bor kategóriájában. Nevükhöz számtalan nagy terrroir bor kapcsolódik, ahol sikerült az adottságokból a maximumot kihozniuk. A telt, gyümölcsös, érett és arányos vörösborokban több évjáratból is maradandót alkottak (Regnum, Primarius, Cabernet Franc Reserve, Cabernet Sauvignon Reserve, Kékfrankos Reserve, Syrah Reserve, Bartina Cuvée, Bikavér Reserve)

Dúzsi Tamás (Szekszárd), Frittmann János (Soltvadkert) és a díjazott, Takler Ferenc a Prestige Award átadóját követően, a Pannon Bormíves Céh rendezvényén (Corinthia Grand Hotel Royal)

Borétterem: Kistücsök – Csapody Balázs és csapata évek óta a legkedveltebb hely a Balaton partján. Az, hogy idén a legjobb borétterem kategória győztese lett bizonyosan nem csak az étterem felújításának köszönhető. A jó konyha ételeihez jól összeválogatott borokkal várják a vendégeket.

Csapodyné Rajczi Ilona és Csapody Balázs (Kistücsök, Balatonszemes) a díjjal

Borbár: DiVino – A Junibor szelekcióra épülő kínálat és a finom közönség együtt járul hozzá a borbár jó hangulatához és népszerűségéhez. A fiatal borászok jelenléte további személyes akcentust is kölcsönöz a helynek.

Miklós Csabi és kollégái (DiVino, Budapest)

Borszaküzlet: Bortársaság Parlament – A Bortársaság újonnan nyitott modern, tágas, barátságos üzletei tekintetében csak az volt a kérdés, hogy egymással vetélkedve melyikük kerül ki győztesen.

(A sajtóanyag alapján: Csíki Sándor♣)