LÉGLI OTTÓ boraira komponált borvacsora volt a Biarritz Étteremben, s Ambrus Lajos író barátommal, hivatalosak voltunk mi is. A békebeli lipótvárosi hangulatot, a közönséget, a “stammgasztok” éttermet felemelő és jó hírét közvetítő szerepét éppen a Biarritz kapcsán emlegettem már többször is. A Biarritz még akkor akkor kelt életre, amikor a polgári Magyarország, és annak mára legendává érlelődött kávéházi világa is élt. A Biarritz-Ház történetét, személyes élményei alapján is, legátfogóbban Bächer

Iván írta meg, megemlékezve a Házban született Berkes Gyuláról, a Biarritz 1995-től kezdődő legújabb-kori történetének főszereplőjéről is. Légli Ottó az Év borásza (bortermelőja) is volt, és nagyra becsült balatoni borait kezdettől kedvelem. A Biarritz és Légli együtt jó párosítás és a borász láthatóan jól is érezte magát a többségében ismerősként üdvözölt vendégek körében. Ez a képes beszámoló megpróbálja illusztrálni a vacsora hangulatát, még ha az ízeit kevéssé is sikerülhet.

Légli Ottó borvacsora a Biarritz Étteremben

Egy vacsora képei

  • Blanc 2011
  • Kanálon: grapefruit lime zselével

Grapefruit, lime zselével

  • Lugas 2011
  • Lazachab, egres velutéval

Lazachab, egres velutéval

A Légli Ottó Lugas nevű kiváló borának esthez kötődő története, hogy a borának nevet kereső borászt éppen Ambrus Lajos Magyar Nemzetben megjelenő „Lugas” című rovatának neve, a lugas ragadta meg. A bornak neve legyen, hát, Lugas, és lett. A keresztapa ilyenformán nem más, mint Ambrus Lajos író barátom, a blog állandó vendégszerzője.

Ambrus Lajos író kezében Légli Ottó "Lugas" nevű bora

  • Jánoshegy Sauvignon Blanc 2011
  • Káposztás derelye vargányagombás tejfellel

Káposztás derelye vargányagombás tejfellel

Berkes Éva és Légli Ottó (Biarritz Étterem)

  • Banyászó Olaszrizling 2011
  • Grillezett vajhal filé őszibarackos rizottóval, mandulás halmártással, parmezán habbal

Grillezett vajhal filé őszibarackos rizottóval, mandulás halmártással, parmezán habbal

  • Landord 2011
  • Zöld-fűszerekben pácolt tanyasi csirkemell filé zöldség tócsnin mogyoró sabayonnal

Zöldfűszerekben

Tresó Gábor (Lavazza), Radvánszky Attila és felesége (Haxen Király Étterem), Légli Ottó

  • Vörös Lugas 2011
  • Confitált borjúnyak francia rakott burgonyával, sütőtök pürével

Konfitált borjúnyak francia rakott burgonyával, sütőtök pürével

  • Gesztenyés Riesling 2009
  • Mézes libamáj fagylalt birsalma konfival

Ambrus Lajos kezében, a tányéron mézes libamáj fagylalt, birsalma konfival

Az utolsó bor Pinot Noir hordó minta 2011 volt. Hozzá remek Paleggio sajt. A vacsora jól sikerült, a hangulat a végére igazán emelkedetté vált. katona György séf és csapata megérdemelte a tapsot.

Katona György séf (Biarritz étterem) és csapata a Légli borvacsora végén

Csíki Sándor♣