MARILYN MONROE az 50 esztendővel ezelőtt elhunyt legenda diétája igen csak elütött napjaink hollywoodi sztárjainak táplálkozásától. Persze, Marilyn sok más tekintetben is kilógott a sorból, ahogy a táplálkozásából is látványosan hiányoztak a megfontoltság szembetűnő jelei. Nem volt léböjt kúra, speciális, az éppen divatosnak megfelelő étrend. Egy, a Pageant magazin 1952 szeptemberi számában megjelent interjú szerint, Marilyn Monroe számos, bizarrnak nevezett étkezési szokással bírt, ám ez a recept most nem ezeket erősíti.

Nos, a következő recept aligha tekinthető olyasfélének, mint amiről Marilyn Monroe diétája címmel írtam. A kézzel írt recept már önmagában is érdekes lehet, azzal pedig, hogy Marilyn írta, még érdekesebbé vált.

Marilyn Monroe receptje csirkéhez, pulykához

A The New York Timesban (is) megjelent kézírásos recept vélhetőleg Marilyn  Joe DiMaggio korszakára datálódik, mivel érezhetően a szicíliai családból származó amerikai baseball játékossal töltött idők olasz hatását (fenyőmag, parmezán) tükrözi.

Marylin Monroe kézírásos receptje az 50'-es évekből

A recept a „No garlic” szavakkal kezdődik, vagyis fokhagyma nem legyen az ételben. Kovászolt francia kenyeret áztassuk vízbe, nyomkodjuk ki és tegyük félre.

A csirke aprólékot, szívet, májat vízben 5-10 percig főzzük, majd vágjuk fel. 1 egész vagy 1/2 hagymát vágjunk fel petrezselyem zöldjével, négy szál halványító zellerrel és a következő fűszerekkel tegyük „bain-marie”-be (vízfürdőbe) kakukkfü, babérlevél, oregano, baromfi fűszersó, bors, maréknyi reszelt sajt, parmezán.

1/2 lb. – 1/4 lb. (220-110 g) darált marhafartő – tegyük serpenyőbe – pirítsuk (olaj nélkül) aztán keverjünk hozz 1 1/2 csészényi, vagy több mazsolát, egy-egy csésze aprított diót, gesztenyét, fenyőmagot, 1, vagy 2 aprított főtt tojást. Keverjük össze. A csirkét, vagy pulykát sózzuk, borsozzuk meg belül és kívülről vajazzuk be [majd töltsük bele a tölteléket].

A töltelék

Szerencsénkre a The New York Times szakértője el is készítette ezt a meglehetősen időigényes tölteléket, amelyben érdekes, hogy nyers tojás nem szerepel, ellenben meglehetősen sok az összetevő (magvak, zöldségek, fűszerek, húsok, kenyér). Hogy Marilyn elkészítette-e a tölteléket, s megtömte-e a pulykát vele, nem tudjuk, mindenesetre leírta.

Marylin Monroe tölteléke csirkéhez, vagy pulykához

Csíki Sándor♣