STREET FOOD SHOW, a legelső hazai első Street Food Show, vagyis Utcai Ételek fesztiválja lesz Budapesten, a Hold utcai Vásárcsarnokban, 2012. szeptember 7-9. között. „Csirke vagy borjú? Hagyma, csípős mehet?” Ezekre a kérdésekre már szinte minden budapestinek megvan a válasza, ami a három nap során kiváltképp jól jön, mert a főváros legjobb hamburgerese, gyrososa szólítja meg őket a piac felső

karéján.” – olvasható az ötletgazda és szervező, a Dining Guide honlapján, majd így folytatódik.

„Hogy teljes legyen a kép, érkezik még kolbászos, olyan balkáni gyöngyszem, mint a plejskavica, a pezsgőhöz magyar kaviár dukál, de Wang mesternek köszönhetően beleláthatunk a kínai lélekbe is, majd jöhet a lángos és a desszert, amit kézműves fagyi és gofri követ, természetesen szigorúan csak a legjobbaktól. A legjobb kézműves sörökkel, borokkal napjaink nemzeti fast food-jai illetve a harmadik alkalommal megrendezendő Blogkóstoló fogásai is jobban csúsznak.”

Vénusz-Dining Guide Blogkóstoló

„A Street Food Show kiemelt programja a Vénusz-Dining Guide Blogkóstoló, ahol a legnépszerűbb gasztrobloggerek készítik el kultikus receptjeiket. A rendezvény keretében a látogatók a valóságban meg is kóstolhatják a gaszrobloggerek főztjét. A résztvevők hármas csapatokban, 3 óránként váltják egymást.”

A bloggerek ételeit fogásonként (500 Ft/fogás) és 3 fogásos menübe (1200 Ft/menü) rendezve is lehet majd kóstolni.

Szeptember 8., szombat, 12.00–15.00

Kicsi Vú Petrezselymes, hideg cukkinilevese és Selectfood Pastel de Nata-ja között a Food & Wine Fűszeres mungóbab, marhapofatokánnyal elnevezésű étele is szerepel szeptember 8-án 12:00-15:00 között, amit megkóstolhattok. Az étel receptje a következő:

  • A fűszeres mungóbab hozzávalói (4 személyre):
  • 200g mungóbab (Vigna radiata)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 diónyi gyömbér
  • 1 csípős zöldpaprika (chili)
  • 2 nagy paradicsom
  • 2 tk. egész római kömény
  • 2 tk. őrölt koriander
  • 2 tk. őrölt kurkuma
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 ek. garam masala
  • só és cayenne bors az ízesítéshez
  • 3 ek. (45 ml) olaj
  • citrom (lime)

Elkészítés: A mungóbabot mossuk meg, majd egy éjszakán át áztassuk 3 csésze (720 ml) vízből és fél csésze (120 ml) cukorból készített oldatban. Áztatás után alaposan öblítsük és csöpögtessük le. Tegyük fel főni annyi vízben, hogy kétujjnyira ellepje, majd lassú tűzön, időnként megkeverve, puhára főzzük. Amíg a bab fő, tisztítsuk meg a hagymát, fokhagymát, gyömbért, zöldpaprikát és vágjuk apróra. A paradicsomot turmixoljuk le. Lábosba tegyünk 3 evőkanál (45 ml) olajat és a forró olajba szórjuk bele a római köményt. Amikor pattogni kezd, adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, gyömbért, paprikát, és a hagymát közepes tűzön pirítsuk aranybarnára. Keverjük hozzá a paradicsomot és fűszerezzük korianderrel, kurkumával, szegfűszeggel. A zöldségekből főzzünk sűrű, krémes, fűszeres mártást, majd adjuk hozzá a megmaradt főzőlevével együtt a mungóbabot. Sózzuk és garam masalával, cayenne borssal, kevés citrom (lime) levével is ízesítsük. Gyenge tűzön további 10 percig főzzük.

Marhapofa-tokány hozzávalói (4 személyre)

  • 400 g marhapofa
  • 3 ek. olaj,
  • 3 ek. szójaszósz
  • só, bors, chili (ízlés szerint)

Elkészítés: A marhapofát megtisztítjuk, vékony, hosszú csíkokra, „tokányra” vágjuk. Edénybe (serpenyőbe) olajat teszünk, felforrósítjuk, hozzáadjuk a húst és minden oldalát megpörköljük. Kevés víz hozzáadása után az edényt lefedjük és a húst puhára pároljuk. Az edényt időnként ellenőrizzük, s szükség szerint adjunk vizet a hús alá. Amikor puha lett, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és szójaszósszal is ízesítsük. Vékony karikára vágott chilit is adhatunk hozzá.

  • A tálalásnál babcsíra, chili, chili szósz, lime is használható és kívánságra persze használni is fogom. 🙂

Fűszeres mungóbab, marhapofa tokánnyal

Csíki Sándor♣