A SPAGHETTI CARBONARA, lényegét tekintve, a tojásos nokedli oldalági rokona, ami egyben azt is jelenti, hogy a tojásos nokedli készíthető akár úgy is, mint a spaghetti carbonara. Csupán annyi a teendőnk, hogy a spaghetti helyett nokedlit, vagy mást, például spetzlit (Spätzle), nudlit használunk. A speghetti carbonara szerepelt már. Ezt ettem az Etna kapujában (Nicolosi), Rick Stein is készítette.

Most a tévéből jól ismert Gary Rhodes merül el a spaghetti carbonara készítésének rejtelmeiben. Érdemes megnézni, mert jó.

Spaghetti carbonara (Gary Rhodes)

Az étel pofon egyszerű. Spagetti, olasz bacon (pancetta) tojás, pecorino sajt, só, bors kell hozzá. A vékonyra szelt, érlelt, húsos olasz szalonnát, a pancettát serpenyőbe tesszük, ropogósra sütjük, majd a serpenyőből kivéve, félretesszük. A következő lépés a tészta elkészítése, főzése. Amíg a tészta fő, előkészítjük a tojást és sajtot. Egy egész tojáshoz adjunk plusz egy tojássárgáját. A tojásba keverjünk reszelt pecorino sajtot. Egy egész tojáshoz és egy tojássárgájához 3 púpozott evőkanálnyi reszelt pecorino sajtot számítsunk. A tojás, sajt keverékét frissen őrölt fekete borssal ízesítjük.

Az al dente főtt tésztát a pancetta-zsíros serpenyőbe tesszük, s némi főzővizet is adunk hozzá. Ezt követi az étel elkészítésének kritikus része, amitől azonban különösebben nem kell félni. A tojásos keveréket a tésztára öntjük és gondosan elkeverve, nem túl hosszú ideig főzzük. Sajttal is bőségesen megszórjuk. Tetején ropogós pancettával tálaljuk.

Csíki Sándor♣