AZ EGYSZERŰ KRUMPLISALÁTA receptjének rövid időn belül is elkészíthető, ízletes változata sikerre számíthat Ez egy randira is alkalmas recept. Burgonya, újhagyma, frissen facsart citromlé, majonéz, só és frissen őrölt fekete bors kell hozzá, s némi idő. A rántott szelet mellé is kiváló, de sörözéshez is. Az írásban helyet kap Edith M. Thomas 1915-ben megjelent, hosszú című „Máriának a farmon és a pennsylvaniai németek között tett látogatásakor összeállított receptjei” című könyvéből vett krumplisaláta öntetének archaikus receptje is.

Egyszerű krumplisaláta receptje

  • A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, hűlni hagyjuk, felkarikázzuk (más alakúra vágjuk).
  • Az újhagymát apróra vágjuk, (vékonyra karikázzuk) a krumlihoz keverjük.
  • A burgonya, hagyma keveréket citromlével hintjük meg.
  • Ízlés szerint majonézt adunk hozzá.
  • Sózunk, borsozunk.
  • Hűtőszekrényben hűtjük.
  • Tippek:
  • Tálalás előtt apróra vágott friss petrezselyemzöldjével, metélőhagymával, kaporral, bazsilikommal, borsmentával, vagy tépett korianderlevéllel szórhatjuk meg.
  • A majonézhez görög joghurtot is keverhetünk.
  • Főtt tojást, zellert, almát, uborkát is adhatunk a salátához.
  • Pirított húsos szalonnával is finom.
  • A fűszerezésben is szabadon engedhetjük a fantáziánkat.

Mary saláta dresszingje krumplisalátához is (1915)

Recept: Egy evőkanál lisztet, 1 evőkanál mustárt, 2 csésze tejszínt, vagy tejfölt, 1/2 csésze jó erős ecetet, 4 tojás sárgáját és egy teáskanálnyi sót keverjünk krémesre. Mary százéves receptje szerint ez a dresszing főtt/sült csirkehúsból készített salátához is ajánlott. Ha máshoz használjuk a dresszinget, 1 evőkanál cukrot ad hozzá.

  • Megjegyzés: Mai ízlésünk szerint a liszt mindenképpen kimaradna a dresszingből és a cukrot is ajánlatos elfeledni.

Krumplisaláta

Csíki Sándor♣