A BODZA KÁSA eredeti, 300 éves leírásában a bodza régies nevén szerepel, így lesz belőle Borza Kása. Bodzavirág, tej, tojás, liszt kell a készítéséhez. A recept megérdemel némi korszerűsítést is, például a madártej (angolkrém) és cukrászkrém irányába. Így akár bodza ízű madártej (krémes) is készíthető belőle. Ebben az esetben a tojásnak csak a sárgáját használjuk fel, bár ez a Misztótfalusi szakácskönyv (1698) receptje esetében is tanácsos lehet.

Borza Kása (Bodza kása)

Az eredeti recept Misztótalusi Kis Miklós „Szakáts mesterségnek könyvetskéje” (1698) című művéből származik, s így szól:

„Két vagy három Borza-fa virágot tégy a’ téjbe, és felforralván szitán szürd-meg, és a’ fazakat megmosván töltsd vissza a fazékba; de egy-keveset végy-ki benne más tsuporba, hadd hüllyön-meg, és mikor a’ tsuporban valamennyire meghült, verj tyukmonyát, lisztet belé, és jól meghabarván, öntsd a’ többi téjhez, ki a tüznél forr, és mindjárt vedd-ki a’ tüztöl távol, mert megtúródzik, és tsak akkor főzd-meg, mikor fel akarod adni..”

Vagyis:

Két-három bodzavirágot tegyünk tejbe, forraljuk fel, majd szűrjük le. A főzőedényt mossuk ki, a leszűrt bodzás tejet öntsük vissza [és tegyük a tűzre]. A tej egy kis részét tegyük külön edénybe, s hagyjuk hűlni. Ha lehűlt üssünk bele tojást [még inkább csak tojássárgáját], adjunk hozzá lisztet, jól keverjük össze, majd öntsük a tűzön lévő forró bodzás tejhez. Keverjük el, majd azonnal húzzuk le a tűzről, mert kicsapódik. Csak tálalás előtt közvetlenül főzzük készre.

Csíki Sándor♣