A VINAGORA 2012 nemzetközi borverseny – melyen magam is megtisztelt zsűritag voltam – a sajtóközlemény szerint „a fehérboroknak kedvezett”. A mérleg, összesen 4 Champion díj, 2 nagyarany, 89 aranyérem, 107 ezüstérem, 8 fajtabor díj. A sajtóközlemény így folytatódik: „Június 15-17. között rendezték meg Magyarország legrangosabb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a 13. VinAgora Nemzetközi Borversenyt Budapesten, a Hotel Mercure Budában. A megmérettetésre rekordszámú, 630 nevezés érkezett 20 országból.

A külföldi országok közül a legtöbb mintát Uruguay küldte, majd őt követte Ausztrália, Szlovákia, Brazília, Románia, Horvátország, Németország. Érkeztek még minták Ausztriából, Bulgáriából, Bolíviából, Csehországból, Franciaországból, Olaszországból, Japánból, Libanonból, Szlovéniából, Spanyolországból, Svájcból és Tunéziából.

A VinAgora 2012 zsűrijében

Az 58 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a három nap alatt. A zsűri tagja volt Matthew Stubbs, angol származású Master of Wine is. A zsűri összetétele biztosította a hagyományos európai borszakmai szempontok és a piac- és fogyasztóorientált angolszász szemlélet érvényesülését (többgenerációs európai bortermelők és Master of Wine bírálók).

Vinagora 2012 - Dr.Kerényi Zoltán az analitikai szakértő, Dr.Kállay Miklós elnök és Zilai Zoltán a VinAgora igazgatója

Fontos a borverseny szabályzatának azon pontját kiemelni, amely szerint a nevezett borok csupán 30%-a kaphat érmet, annak ellenére, hogy az értékelések alapján több bor is megfelel az érmes borok színvonalának. A ponthatárok ennek értelmében főkategóriánként külön-külön kerülnek meghatározásra, és a champion díjak is a főkategóriákból kerülnek ki egy külön választás során. Idén 82,5 ponttól lehetett ezüstérmet szerezni, ez a ponthatár azonban kategóriánként változó.

Feltehetőleg a különösen jó, 2011-es évjáratnak köszönhetően az idei borversenyre sokkal több fehér bor érkezett, mint vörös, ami eltér a legtöbb nemzetközi borverseny összetételétől. Ebből adódik az idei borverseny különlegessége: több aranyérem született és a díjazott borok között is magasabb a fehér borok aránya, hiszen a fehér borok nagy része egy éves kora körül indul útjára a pincéből. A magyar borok pontok a tekintetében nagyon jól szerepeltek: a nevezett magyar borok 79 százaléka 80 pont fölött teljesített.

A zsűri az idei VinAgora Borversenyen az alábbi díjakat ítélte oda:

  • Champion díjat fehérbor kategóriában egy cseh, vörösbor kategóriában egy ausztrál bor kapott.
  • A természetes édes borok és a botrytizálódott borok kategóriájában egy-egy német bor kapta a díjat.
  • Nagyaranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést csupán két bor kapott: a 2009-es évjáratú szekszárdi Cabernet franc, az Eszterbauer Borászattól, valamint a 2000-es évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszú, a Fitomark 94. Kft.-től.
  • Ezen kívül a magyar borok 57 aranyérmet és 86 ezüstérmet kaptak.
  • Idén 8 fajtabor díj is gazdára talált, amelyeket azok a 100 százalékban egy szőlőfajtából készült aranyérmes magyar borok kapták, amelyekből legalább 15 nevezés érkezett az adott fajtából, és ezek közül a legmagasabb pontszámot érték el.
  • A benevezett magyar borok 30,27 százaléka kapott érmet, a legeredményesebb ország Ausztrália volt, hiszen ők 17 nevezett borral 12 aranyat, egy ezüstérmet és egy Champion díjat is elnyertek.

A részletes eredménylista megtalálható a www.vinagora.hu weboldalon.

VinAgora Borgála (június 30.)

A VinAgora Nemzetközi Borverseny különleges, a nagyközönségnek szóló kísérő programja a VinAgora Borgála lesz, amelyet június 30-án rendeznek meg a Boscolo Konferencia Központban. A Borgálán megkóstolható lesz az összes nevezett bor, amely a nevező borászok által válogatott különleges kínálatot vonultatja fel. A kóstolást még izgalmasabbá teszi a borok mellett található bírálati lap, amelyen a zsűri részletes bírálata lesz olvasható. Két érdekes előadás is várja a borkedvelőket: Szakács József a szarvasgombáról és kalapos társairól beszélget a résztvevőkkel, Légli Ottó, Szepsy István, Tiffán Ede és Zilai Zoltán pedig vaksötétben kóstolja össze a versenyen kiváló eredményeket elért borokat más világhírű csúcsborokkal a különleges borok rejtelmeit keresői számára, illetve aki szeretné, maga is kipróbálhatja, milyen bírálóként pontozni. egyek rendelhetők a Borgálára: www.jegymester.hu

Geönczöl Attila Felvidékről (Szlovákia), Brutler János Erdélyből (Románia), Maurer Oszkár Délvidékről (Szerbia) és Balla Géza Erdélyből (Románia) - Boscolo, New York Palace, Budapest (VinAgora 2012)

(A sajtóanyag alapján: Csíki Sándor♣)