A SKORDALIA egy klasszikus görög fokhagymamártás, melyet eredetileg kenyérbéllel és/vagy tört főtt burgonyával készítenek.Többnyire sült halak, sózott tőkehal és párolt zöldségek mellé adják, de pitával tálalt változata is előfordul. A provence-i aïoli és a katalán allioli fokhagymamártások rokona. Palesztinában és Libanonban sült csirke mellé is adnak egy hasonló változatot.

Macedóniában és Kefalóniában dió is kerülhet hozzá, azonban az ősibb, bizánci stílusú receptek az alábbi recepthez hasonlóan mandulát tartalmaznak. A skordalia szellemiségében közel áll az ünnepelt magas vajtartalmú burgonyapüréhez is, aminek élharcosa Fernand Point nyomán Joël Robuchon.

Görög fokhagymamártás (skordalia)

  • Hozzávalók (8-10 fő részére):
  • 6-8 fokhagyma gerezd
  • ½ tk. só
  • 150 g tisztított mandula
  • 50 g kenyérbél vízbe áztatva, kinyomkodva
  • 200-250 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy citrom leve.

Elkészítése: A fokhagymát, sót mozsárban zúzzuk pépesre. Adjuk hozzá a kenyérbelet, mandulát és folytassuk az összetevők apróra törését, amíg sima nem lesz. Cseppenként, mint a majonéz készítésénél, adjuk hozzá az olajat, hogy krémes emulziót nyerjünk. Keverjük hozzá ízlés szerint 2-3 ek. citromlevet. Szükség esetén sózzuk. Jó étvágyat!

Santorini

Csíki Sándor♣