A SHAKSHUKA (másként: shakshouka, chakchouka) olyasféle (vagy olyan) étel, mint a tojásos lecsó, többnyire még őrölt pirospaprikával is fűszerezve, bár ez nem kötelező eleme. Izraelben, ahová a tunéziai zsidók vitték, éppúgy ismert, mint Törökországban, Algériában, vagy Marokkóban. Különösen télen népszerű és komoly vetélytársa lett a falafelnek és hummusnak. Kultétel.

A shakshuka (shakshouka) jelentése a berberek nyelvén „keverék”, héberül hasonló, „összekeveredett”. Sokak szerint leginkább algériai, vagy marokkói eredetű étel, amit magyarázna e két ország Spanyolországhoz,  a paradicsom és paprika Európába érkezésének országához való közelsége is. Spanyolországban egyébként a shakshukába némi fűszeres kolbász, chorizo is kerülhet, ahogy az nálunk sem ritka, ha lecsót készítünk.

Dr.Shakshuka restije (Jaffa, Tel Aviv)

Izraelben a magyar hagyományok emlegetése sem ritka, különösen, ha ebbe az észak-afrikai ételbe pirospaprika is kerül, bár a köménnyel együtt (ez sem ritka az ételben) már erőteljesen marokkói (pied noir) étel lesz belőle, francia felhangokkal, távoli múltban gyökerező hagyományokkal, ahogy az már csak lenni szokott. Fogyasztják reggelire, ebédre, vacsorára, vagyis bármikor.

Dr.Shaksuka restije (Jaffa, Tel Aviv)

A shakshuka a tojást még elfogadó ovo-vegetariánus étel. A kosher konyhában héberül „parve” (jiddisül: pareve), mivel sem hús, sem tejtermék nincs benne, semleges, így aztán hússal, például bárány gombócokkal is, tejtermékkel is együtt fogyasztható.

Hozzávalók

Az eddigiek után a shakshuka (shakshouka, chakchouka, chaqchouqa) hozzávalói már kézenfekvőek: olívaolaj, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, tojás és fűszerek ízlés szerinti kombinációban és mennyiségben. Az előforduló fűszerek:  só, őrölt feketebors, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, koriander zöldje, petrezselyem zöldje, harissa.

  • Az egyszerű lecsó készítését ismerő számára a feladat ettől kezdődően már ismerős. Olaj, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, fűszerek, tojás, ahogy azt az 1949-ben a líbiai Tripoliból Izraelbe érkezett Dr.Shakshouka, polgári nevén Bino Gabso, a bolhapiacon álló restijében, a videó tanúsága szerint is készíti. Pitával, salátával, savanyúsággal (is) fogyasztják.

  • Ez az 1001. írás a blogomon, az ezeregy éjszaka világát és a magyar konyhát egyaránt idéző étellel.

Csíki Sándor♣