A FŰSZERES RIZSES CSIRKE ezernyi változatban fordulhat elő világszerte. Ahol a csirke és a rizs az étrend része, ott akad rizses csirke is, így aztán az Arab-öböl országaiban, Bahreinben is előfordul, részben az arabok átvette történelmi bizánci, perzsa hagyományok, részben pedig az indiai népesség hatására. A fűszeres rizses csirke arab neve „machbous ala dajaj”. A paella, a piláfok, de még a bácskai rizses hús, a tibeti húsos mogul rizsételnek is rokona. Aki egy receptet ismer, szélesre is tárta a kaput a többi sokszáznyi másik előtt és újakat is alkothat.

A következő videó egy bahreini pékséget mutat, ahol egy  Babur nevű 16. századi dinasztiaalapító által a meghódított Indiába vitt kemenceféleségben, a mughlai konyha emblematikus eszközében, tandurban sütik a lepénykenyeret. Ez a lepénykenyér a fűszeres rizses csirke mellé is kiváló. Ugyancsak tandurban sül a naan, egy kiváló indiai kenyérféleség. ezzel is érdemes megpróbálkozni.

Fűszeres rizses csirke (machbous ala dajaj)

  • Hozzávalók (4-5 főre)
  • 2 nagy hagyma finomra vágva, vagy egy csokor újhagyma, karikázva
  • 3 evőkanál vaj (esetleg ghí)
  • 1 evőkanál baharat fűszerkeverék
  • 2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1,5kg csirke
  • 1,5 csésze hámozott, aprított paradicsom
  • 1 teáskanál szárított lime (lumi), vagy reszelt citromhéj
  • 3 szegfűszeg
  • 2 kis rúd fahéj
  • 6 kardámon
  • 3 teáskanálnyi só
  • 6-7 dl víz
  • 2 csésze basmati rizs
  • 2 evőkanál friss, aprított koriander zöldje
  • 2 evőkanál friss, aprított petrezselyem zöldje

Elkészítése: Magas falú serpenyőben (edényben), vajon üvegesre pároljuk a hagymát (újhagymát), belekeverjük a baharatot, a kurkumát és további 2-3 percig kevergetjük a hagymával. Hozzáadjuk a csirkedarabokat (egész csirkét feldarabolva, vagy akár a csirkemelleket felvágva, combot) és közepes tűzön aranybarnára pirítjuk őket. Hozzákeverjük a paradicsomot, a lumit (vagy helyettesítésként a reszelt citromhéjat), a fahéjat, szegfűszeget, kardámomot, sót és alaposan összekeverjük őket.

I. Készül a fűszeres rizses csirke (Machbous ala dajaj)

Vizet, vagy ami még jobb, csirke alaplevet (húslevest) adunk hozzá, s fedő alatt 20 percig, lassú tűzön gyöngyöztetjük a fűszeres csirkehúst. A basmati rizst szűrőbe tesszük, hideg folyó vízzel lemossuk, majd a csirkéhez adjuk és gyengéden összekeverjük. Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott koriander- és petrezselyemzöldet is.

II. Készül a űszeres rizses csirke (Machbous ala dajaj)

További 20-25 percig főzzük lassú tűzön, amíg a csirke puha nem lesz és a basmati rizs is el nem készül (ha szükséges, adagoljunk vizet  hozzá). Ha elkészült további 5-10 percig hagyjuk lefedve állni.

Fűszeres rizses csirke (Machbous ala dajaj)

Csíki Sándor♣