A FŰSZERES RIZSES CSIRKE ezernyi változatban fordulhat elő világszerte. Ahol a csirke és a rizs az étrend része, ott akad rizses csirke is, így aztán az Arab-öböl országaiban, Bahreinben is előfordul, részben az arabok átvette történelmi bizánci, perzsa hagyományok, részben pedig az indiai népesség hatására. A fűszeres rizses csirke arab neve „machbous ala dajaj”. A paella, a piláfok, de még a bácskai rizses hús, a tibeti húsos mogul rizsételnek is rokona. Aki egy receptet ismer, szélesre is tárta a kaput a többi sokszáznyi másik előtt és újakat is alkothat.
A következő videó egy bahreini pékséget mutat, ahol egy Babur nevű 16. századi dinasztiaalapító által a meghódított Indiába vitt kemenceféleségben, a mughlai konyha emblematikus eszközében, tandurban sütik a lepénykenyeret. Ez a lepénykenyér a fűszeres rizses csirke mellé is kiváló. Ugyancsak tandurban sül a naan, egy kiváló indiai kenyérféleség. ezzel is érdemes megpróbálkozni.
Fűszeres rizses csirke (machbous ala dajaj)
- Hozzávalók (4-5 főre)
- 2 nagy hagyma finomra vágva, vagy egy csokor újhagyma, karikázva
- 3 evőkanál vaj (esetleg ghí)
- 1 evőkanál baharat fűszerkeverék
- 2 teáskanál őrölt kurkuma
- 1,5kg csirke
- 1,5 csésze hámozott, aprított paradicsom
- 1 teáskanál szárított lime (lumi), vagy reszelt citromhéj
- 3 szegfűszeg
- 2 kis rúd fahéj
- 6 kardámon
- 3 teáskanálnyi só
- 6-7 dl víz
- 2 csésze basmati rizs
- 2 evőkanál friss, aprított koriander zöldje
- 2 evőkanál friss, aprított petrezselyem zöldje
Elkészítése: Magas falú serpenyőben (edényben), vajon üvegesre pároljuk a hagymát (újhagymát), belekeverjük a baharatot, a kurkumát és további 2-3 percig kevergetjük a hagymával. Hozzáadjuk a csirkedarabokat (egész csirkét feldarabolva, vagy akár a csirkemelleket felvágva, combot) és közepes tűzön aranybarnára pirítjuk őket. Hozzákeverjük a paradicsomot, a lumit (vagy helyettesítésként a reszelt citromhéjat), a fahéjat, szegfűszeget, kardámomot, sót és alaposan összekeverjük őket.
Vizet, vagy ami még jobb, csirke alaplevet (húslevest) adunk hozzá, s fedő alatt 20 percig, lassú tűzön gyöngyöztetjük a fűszeres csirkehúst. A basmati rizst szűrőbe tesszük, hideg folyó vízzel lemossuk, majd a csirkéhez adjuk és gyengéden összekeverjük. Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott koriander- és petrezselyemzöldet is.
További 20-25 percig főzzük lassú tűzön, amíg a csirke puha nem lesz és a basmati rizs is el nem készül (ha szükséges, adagoljunk vizet hozzá). Ha elkészült további 5-10 percig hagyjuk lefedve állni.
- Friss meleg pitával, naannal, kepénykenyérrel fogyasszuk. Az uborkasaláta, indiai uborka relish, de a savanyított paradicsom (achar tamat) is jól illik hozzá. Fejes salátával is kiváló.
Kedves Sándor! Elkészítettem, nagyon finom lett . Immmádom ezt a fűszer orgiát! Tartok is itthon mindenfélét, így nem volt gond összeállítani a baharatot. Ha megenged egy megjegyzést, szerintem a baharatban római kömény(cumin) van és nem a nálunk használatos kömény. ( caraway seeds)
Tetszik a blog, szeretek itt elidőzni.
Üdv., Zsuzsa
Köszönöm. 🙂