A KACSAMÁJ leginkább hízott formájában számít megbecsültnek, miközben egyáltalán nem kell, hogy hízott legyen, sőt, még jobb is, ha nem hízott, ráadásul így az ára is kedvezőbb volt (664 Ft/kg). Kacsazsír (libazsír) nem árt, ha akad a háztartásban. Más szavakkal: a kacsazsír (libazsír) minden magára valamit is adó háztartásban előfordul az olajok, vajak, és a zsírsavak egyéb materializálódási formái között. Magam a kacsazsír és libazsír egyaránt nagy kedvelője vagyok.

Edénybe bőséges mennyiségű kacsazsírt és egészben hagyott fűszereket, bors féléket, római köményt, édeskömény magot, fekete hagyma magot, szárított chilit, stb. tettem és sütöttem a zsírban. 2 perc elteltével két közepes fej szálasra vágott hagymát adtam hozzá és üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a hosszú darabokra vágott (60dkg) kacsmájat.

Kacsamáj

A kacsamáj pirulni kezdett, amikor egy vajat (10dkg) is hozzáadtam, már csak az íze végett is, arra is számítva, hogy a máj a hűtőszekrényben a megdermedt zsírban, vajban tárolódik majd, további felhasználásig.

Kacsamáj (kacsazsírban, vajban, fűszerekkel)

A májat készre sütöttem, tálaltam, sóztam (Maldon só), borsoztam. Ilyen lett.

Kacsamáj tálalva

Csíki Sándor♣