A BIRKAFEJ sokak számára szokatlan és bizarr, ám elegendő lenne a sertésfejre gondolnunk, amely már nem vált ki hasonló érzéseket, s rájönnénk, csupán arról van szó, hogy birkafej, vagy a bárányfej sokkal ritkábban fordul elő az alapanyagaink között, mint a megszokott sertésfej, ezért aztán az idegenkedés is gyakoribb. A csarnokban, Kónya Györgynél bárány és birkafejet vettem, kaptam. Ebből készítettem egyszerű, ám nagyszerű ételt.

A fejeket hideg vízben áztattam, többször is vizet cserélve, alaposan megmostam, majd vízbe tettem, és a forrásba jött vizet leöntöttem, újra vizet öntöttem a lábosba, és a birkafejet fűszerekkel (bors, szegfűbors, római kömény, babérlevél, chili, lepkeszegmag, stb.) hagymával, fokhagymával, gyömbérrel,  sóval ízesítve, feltettem főni.

Birkafej, zöldségekkel körbevéve

Birkafej fűszeres, hagymás vízben

Amikor a hús megpuhult, a fejet a léből kivettem, a húst lefejtettem, a nyelvet felvágtam és külön tettem. Sok húsra ne számítsunk, ezért akár külön vásárolt nyelvet is együtt főzhetünk a fejjel.

A lehűtött léről a megdermedt zsírt leszedtem, a levet leszűrtem és leveles zellergumóval, karikára vágott sárgarépával és petrezselyemgyökérrel zöldségeztem. Egy érett, hámozott citrom félbevágva került a lábosba. A készülő leveshez (egytálételhez) tisztított felvágott burgonyát (ízlés szerint) kevertem és a fejhúst, nyelvet is hozzáadtam, majd addig főztem, amíg a zöldség, burgonya, puha nem lett. Ekkor tejfölt kevertem hozzá és tárkonylevéllel, finomra vágott kaporral, petrezselyemzöldjével, és ugyancsak apróra vágott zöldpaprikával ízesítettem. Sóztam, borsoztam, szerecsendiót reszeltem rá, és kanálnyi jó minőségű extra szűz olíva olajat is adtam a leveshez. Forrón tálaltam.

  • A leves kapros burgonyagombóckákkal, sonka-chipsszel is tovább variálható.
Tárkonyos, kapros bárányfej leves

Csíki Sándor♣