A BODROGI ÉTTEREM nem előzmény nélküli. Az inárcsi Bodrogi Kúria már hirdeti a család nevét. Bodrogi Gyula fia, Ádám az, aki vendéglátásra adta a fejét, s inkább vágyott az éttermi terasz, mint a színpad deszkáira. Nos, az inárcsi Kúria után Budapesten, Budán, a BAH csomópontnál nyílt meg a Bodrogi Étterem. A térképet nézegetve a Fürj utca eleje cseppet sem tűnt biztatónak: zajtól is, szmogtól is tartottam, de aztán ezek közül egyikben sem lett igazam.
Az utca elején azonnal észreveszem a teraszt, s naná, hogy a gyepen, teraszon át megyek be az étterembe, nem a főbejáraton át. Ahogy tapasztaltam, más sem keresgélte a bejáratot, amikor ráadásul mindjárt akadt is egy, éppen szemben, nyílással a falban, ajtóval, ahogy kell. Időben érkeztem, alig akadt valaki is még a meghívottak közül. Fotóztam hát, a szimpatikus belső térben. Néhány fekete-fehér fotó még a helyére vár, s talán kiállítások is lesznek a jövőben, a képi világot gazdagítva, de a helyiség már így is barátságos, emberi léptékű, jó színekkel, arányokkal, tágasságérzettel. (*Megjegyzés: az étterem tábláján szellemes a „fine dine” kifejezésre is rímelő „wine dine”.)
Megérkezik Sándor György humoralista, író és előadóművész is, aki a hivatalosan még meg sem nyitott étteremnek már vendége. Váltunk néhány szót, fotót is készítek. Jön Németh Richárd (Borászportál) is. Asztalhoz ülünk, végül is ezért jöttem. Az étlapot forgatom, a ház bora (Vylyan Chardonnay és Spicc cuvée) iránt érdeklődöm. Az étlap egy oldalnyi, három részre osztva: Családi ízek/A Kúria ízei/ Nemzetközi ízek.
Szimpatikus ételek mindhárom blokkban. A jól megfogalmazott étel(nev)ek olyasféle közérthető polgári konyhát sejtetnek, amit kedvelek, ezért aztán a választás régen tapasztalt fejtörést okoz. Végül a libaleves (a Kúria íze), a szarvaspörkölt (a család íze) és a belga csokoládés desszert (nemzetközi íz) mellett döntök.
A leves
A libaleves kucsmagombás maceszgombóccal, benne főtt hússal és zöldséggel sokat sejtet, s valóban ízletes is, bár én a karakteresebb libaízt kedvelem, némiképpen rusztikusabbat. A kucsmagomba íze a maceszrengeteg mélyén bujdokolhatott, mert – az elképzelést amúgy dicsérve – nem leltem rá. Én egyszer szarvasgombás maceszgombócot készítettem, s az karakteres is lett. (A vargánya is jó lehetne.) A maceszgombóc tehát annyi féle, mint a tenger halai, azonban – textúráját illetően – ezt a fajtát is háziasabbra formálva tartanám ízlésem szerint valónak. A tálalás elegáns, de a leves hőmérsékletének rovására ment. Amúgy pedig – mondom biztatóan – soha rosszabbat, tán több hússal (900 Ft).
A főétel
A szarvasborjú pörkölt rakott juhtúrós puliszkával Bodrogi Gyula közismert vadászszenvedélye iránti tisztelgésem okán került a sorba, de legfőképpen, mert érdekelt, hogy a pörkölt és puliszka, két alapétel, miképpen is készül itt, a hegy lábánál. A puliszka ez esetben persze semmiképpen sem polenta, ugli, vagy fufu. Pulicka az (székelyesen szólva) és jól is készült, mert tetszett. A szarvasborjú pörkölt biztató volt, érződött is rajta erősen, hogy aki készíti, tudja, mit csinál, s tudja, hogyan, miképpen kell jó szarvaspörköltet alkotni. Mintha borókabogyót is láttam volna a hozzávalók között, vagyis jó helyen jártam, de egy-két darab a húsból inkább lehetett idősb, mint hogy ifjabb lett volna. No, ez volt, amit kritikaként a nagyvárosban felróhatok ennek a pörköltnek. A zsenge borjú húsa (mert azt könnyen felismertem) igazán szép volt a pörköltben. A tányér is szép, s bár a paprika némi retro hangulatot csempészett a dizájnba, de még a zavarosságon nagyjából innen. (2.700 Ft)
A desszert
A belga csokoládéhab mézes tejben főzött spagettivel, málnalevesben némi fenntartással választott fogás volt, azonban mégis megérte. A csokoládé hab (magyarul: mousse) hozta a formáját, valóban a belga csokoládéiparhoz méltó volt. A „málnaleves” intenzíven málna ízű, amin különösebben nem csodálkoztam el, mert a málna már csak málnaízű. Annál inkább a spagettin, ami (külön is kóstolva) egészen jól viselkedett a mézes tejben főzés után, és remek gyömbéres, diós ízeket hozott az ételhez, emellett a magyar viszonyok közepette még szolidan forradalmi is. A málna és csokoládé közhelyes szerelmét ez a kapcsolatba belépő idegen, a spagetti, ez esetben feldobta. Remek desszert. (900 Ft)
Összegzés
Jó hangulatú és kisugárzású, kedvező ár/érték arányú étterem, előzékeny kiszolgálással, az érdeklődésemet felkeltő polgári ételekkel. Az étlap finomhangolásra érdemes. Sejthetően egy új kulthely nyílt Budapesten.
A pörkütt pulickával nem kifejezetten polgári étek, de javasolnám meghonosítani legjobb konyháinkban is. A pörkölt kinézete kifejezetten barátságos – olyan az, amilyennek lenni kell! 🙂
A kucsmagombás maceszgombócba valószínűleg cseh kucsmagomba került, aminek az adja értékét, hogy az első gomba, amiből már mennyiség is szedhető. Mi gombászok a májusi cseresznyéhez hasonlítjuk: nem igazán gombaízü, az illata is alig érezhető – de már gomba – s ezért alig várjuk 🙂 Az ízletes, vagy a hegyes kucsmagomba biztos, hogy jobb benyomást keltett volna.
Azt hiszem, hogy ez az étterem hosszu távon családunk leglátogatottabb étterme lesz.Az étlapon azok az ételek találhatók, amelyeket otthon ritkán készitek, viszont az izek mennyeiek, még talán a nagymamám se csinálta volna izesebben. Az étterem berendezése izléses, kiszolgálás előzékeny és gyors. Tetszett a látványkonyha, és az árak igazán emberes adagokat takartak.
Tehát összegezve haspártiak ide-ide, mert valószinü, hogy nem fogtok csalódni!
EZ OK ÉS MINDEN JÓ….csak az adag csecsemő menyiségű.
-Ez olyan UNDORÍTÓ norbi féle megoldás ő is keveset sok pénzt harácsol…..stb-
Kedves Gyula éa Ádám!
SZLIZS Attila vagyok Vácról, és lenne önökhöz egy kérésem:
Egy -egy dedikált fotót, küldjenek a cimemre:
SZLIZS Attila 2600. Vác, Dr. Csányi László körút 13.
Előre is köszönöm: Üdv:SZLIZS Attila Vácról.
Tisztelt Művész Úr!
Gratulálok az étteremhez, az ízvilág kiváló. Az étterem egy új – az átlagos megszokottól eltérő- gasztronómiai élményt nyujt.
Sok boldog névnapot és születésnapot kívánunk! Kívánjuk, hogy még nagyon sokszor élvezhessük sajátos, egyedülálló humorát a szinházakban és a tv. képernyőjén.
Üdvözlettel: Dr. Kovács Gyula Debrecenböl, aki szintén április 15.-én született.
Tisztelt Bodrogi Gyula művész Úr ! Nagyon keresem a lehetőséget, hogy beszélni tudjak Önnel, miszerint 2014 augusztus 31-én egyesületünk egész napos, műsoros szabadtéri
rendezvényt tartunk a lakókörnyezet számára-, belépés INGYENES. Lesz itt minden jó, finom lecsó, vigasság és öröm ha Önök Voith Agi művésznővel rendezvényünket fellépésükkel megtisztelnék. Sajnos non – profit civil szervezet vagyunk, igy anyagi helyzetünkről mindent elmondtunk. Viszont nagyon szeretjük Önöket, és támogató jellegű segítséggel a rendezvényünkön részt vesznek, nagy örömet szereznek lakótelepünk kicsinek nagyjának. Elöregedett lakótelep vagyunk, így sajnos színházba nem igen jutunk el. Kérnénk szépen mielőbbi válaszukat. Köszönjük. tisztelettel: Csörnyei Ferencné elnök, Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület 1184 Bp. Gölle u.1.
Tisztelt Bodrogi Művész Úr !
Elnézését, de előző levelemhez a mobil telefonszámomat nem mellékeltem, amit most megteszek:
Mobil: 06/30/459-5049.
E-mail: csornyeiferencne@t-online.hu
tisztelettel
Csörnyei Ferencné elnök
Tegnap este volt szerencsénk a Párommal egy csodálatos estét eltölteni a Bodrogi étteremben, ahol a kifogástalan tisztaságon felül, nagyon udvarias kiszolgálás fogadott. Az ételek elképesztően finomak voltak és szinte már művészien szépen lettek szervírozva. Boldoggá tesz a tudat, hogy van Budapesten egy olyan étterem, ahol a vendég úgy érezheti, hogy valóban ő a fontos. Mindenkinek tiszta szívemből ajánlom!
Gratulálok és hálásan köszönöm eme élményt!
Kedves Sándor!
Az utolsó fotón igen jól mutat egykori tükörképe! 🙂
Puszi