BILL GATES, csak hogy segítsen a harmadik világ éhezőinek, támogatja a genetikailag módosított (GM) növények előállítását és 27 millió dollárt tett a Monsanto nevű amerikai nagyvállalatba. A Gates Alapítvány már 2010-ben is 500.000 Monsanto részvényt vásárolt. Meglehetős naivitás lenne azt hinni, hogy a Monsantot és ettől kezdődően a Gates Alapítványt is, az éhező harmadik világ szerencsétlen sorsú emberei érdekelnék legjobban. A cél a világ vetőmag kereskedelmének monopolizálása és a hozzá adott, csak tőlük beszerezhető, fajtaspecifikus növényvédőszerek eladása. A Monsanto természetes érdeke ez. Az 1980′-as évek még a biotechnológia bűvöletében teltek. A Monsanto és a hasonló célkitűzésű cégek akkori törekvései igen szimpatikusnak tűntek,

miközben, a lelkesedés elmúltával, ma már cseppet sem azok. A világ időközben rájött a kijózanító igazságra. A lelkesen fogadott, és elért cél az volt, hogy biotechnológiai úton új fajtákat (vetőmagvakat) hozzanak létre és ezekhez a vetőmagvakhoz specifikus növényvédőszereket állítsanak elő. Ez a Monsanto és minden más hasonló stratégia mentén fejlesztő cég számára a monopólium lehetőségét kínálta, mivel a vetőmag mellé csakis az adott kemikáliák alkalmasak, s ha már egyszer beindult az üzlet, akkor az adott földterületen meglehetősen nehéz a váltás. Nos, az emberbaráti célokat felvillantó (és remélhetőleg meg is valósító) Bill és Melinda Gates Alapítvány ebbe az üzletbe tolt bele nem kevés pénzt.

 

Az „arany rizs”

A Bill és Melinda Gates Alapítvány egyébként 20 millió dollárt szánt a narancssárga színű „arany rizs” kutatására. Az arany rizs koncepció lényege szerint a rizst úgy módosították, hogy a sárgarépa színét is adó β-karotint állítson elő, amivel – humanitárius segélyek formájában – leginkább megint csak a harmadik világ lett megcélozva, ahol a β-karotin (és ezernyi más) elégtelen mennyiségben fordul elő a táplálékban. A dolog egyébként úgy sántít, ahogy van, mivel, számítások szerint, egy felnőtt nőnek legalább 8kg főtt arany rizst kellene megennie ahhoz, hogy napi A-vitamin szükségletéhez a β-karotin elegendő legyen. 2007-ben Barack Obama megígérte, hogy a megválasztása esetén azonnal elrendeli a GM jelzést kötelezővé tételét, hogy a fogyasztók választhassanak. A mai napig nem történt meg.

  • 2011. első negyedévében a Monsanto 1,4 millió dollárt költött a szövetségi kormányban lobbira. Előző év hasonló időszakában ez az összeg 2,5 millió dollár volt. Ma már a GM ellenzői Amerikában biztosan vesztésre állnak, ahogy a harmadik világ is kiszolgáltatott, és bizonyára lesznek próbálkozások még arra, hogy hazánkba is bekerüljenek genetikailag módosított növények vetőmagvai. Ez már messze nem tudományos kérdés és vita, sokkal inkább gazdasági.

Csíki Sándor♣