PANNON BORMUSTRA lesz idén is Pannonhalmán, május 9-11 között. A Pannon Bormustra idén új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel is jelentkezik. A zártkörű versenynapokat követően, május 12-én egy Közönségnap keretében Budapesten az érdeklődők találkozhatnak többek között a Bormustra zsűritagjaival, mesterkurzusokon vehetnek részt és egy séta során megkóstolhatják az

idei verseny legjobb borait is. Ezen a napon kerül sor a Pannon Bormustra Díjátadó Gálájára is, ahol kiderül, hogy kiket díjazott az idei zsűri.

A XIII. Pannon Bormustra sajtóanyaga szerint:

Nagy változáson ment tavaly keresztül a legkiválóbb hazai borok mustrája, a magának már korábban is nagy presztízst kivívó Pannon Bormustra. A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében tavaly már két elismert hazai szakember mellett hat nemzetközi szaktekintély is részt vett a zsűrizésben: a szervezőknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. Túl azon, hogy a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier zsűri mustrálta a borokat, a megújulást jelezte a Bormustra néhány új eleme is. Nevezetesen a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása is.

Tavaly száztizenkét hazai bortermelő több mint kettőszázhetven borral nevezett a legrangosabb honi borversenyre, s a Pannon Bormustrának a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. A nevezett borokból 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. Tavaly a legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt és 3 különdíjas bort is ünnepeltünk. […]

A hazai szaktekintélyek közt ott van

  • Mészáros Gabriella AIWS, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor. A Borkalauz könyvek és Terra Benedicta – Áldott föld című könyv társszerzője.
  • Kató András AIWS végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomájával is, jelenleg pedig a Master of Wine Intézet hallgatója.
  • Romsics László AIWS, a György Villa borok főborásza, nemzetközi borakadémikus. Az első borász, aki 2003-ban megszerezte ezt a címet. 2004-től a magyarországi Decanter, 2011-től pedig a VinCe Magazin szakmai tanácsadója, lektora és számos cikk szerzője. (Bővebb információk a www.pannonbormustra.hu weboldalon.)

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)