A GRÖNLANDI BÁLNA (Balaena mysticetus) régóta szerepel már Alaszka őslakóinak étrendjén. Lehet ugyan kárhoztatni őket, azonban aligha várhatjuk el tőlük, hogy búzát termesszenek, narancsfákat ültessenek és a bálnazsír helyett inkább az alaszkai olajfák extra szűz olívaolajával főzzenek. Ők a tökéletes húsevők, vagy legalábbis valamikor még azok voltak.

Időnként elejthetnek egy-egy bálnát, ami érthetően nagy eseménynek számít. (A film 2007-ben készült.)

Nos, a bálnahúsból éppúgy lehet pörköltet (valójában: “stew”) készíteni, mint a marhahúsból.

Az alaszkai bálnapörkölt hivatalos receptje

  • Hozzávalók (3.161 személyre)
  • 1 db kiadós (105 tonna) grönlandi bálna
  • 860 kg vékonyra szeletelt hagyma
  • 3350 kg burgonya
  • 7220 liter paradicsomszósz
  • 1050 kg karikára vágott sárgarépa
  • 420 kg szárzeller
  • 48 kg só
  • 35 kg feketebors
  • 196 liter Tabasco szósz
  • 3100 liternyi aprított petrezselyem

A bálnát a 7220 liternyi paradicsomszósszal helyezzük edénybe és gyöngyözve főzzük 14 órán át. Adjuk hozzá a hagymát, burgonyát, sárgarépát, zellert, sót, borsot, Tabasco szószt. lassú tűzön, lefedve újabb 36 órán át gyöngyöztetjük, majd tálaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyem zöldjével és bannock-kal fogyasztjuk.

  • bannock nevű lapos kenyér Skóciához kötődik és a druidák óta sütik. Hagyományosan zab-, vagy árpalisztből készül, kerek, vagy ovális alakú. Az 1800-es évek közepétől sütőport is adnak hozzá. Nagyon sokféle sokféle receptje akad, azonban a liszt, zsír, víz és só (sütőpor) a fő alkotói.

  • Az inuitoknak akad egy, a fentinél jóval egyszerűbb receptje is. Eszerint: végy egy bálnát, vágj ki belőle egy darab bőrt az alatta lévő tápláló zsírral (inuit nyelven ez a muktaaq) és edd meg.

Csíki Sándor♣