IMMÁR HARMADSZOR fordul elő, hogy ugyanabban az időben sokan koncentráltan figyelünk a furmintra. Az egész hónapban tartó rendezvénysorozat számtalan kóstolót, borvacsorát, furmint csomagot és furminttal teli poharat tartogat, a csúcskóstolónak azonban idén is a Nagy Furmint Február kóstoló ígérkezik. Itt több mint ötven pincészet száraz furmintjaira számíthatunk, nem is szólva az extra tételekről. Így, aki alaposan körbe akarja kóstolni a furmint témáját, annak szívesen ajánljuk figyelmébe a Vinoport által szervezett kóstolót.
A Furmint Február filozófiája
Egyre többen, többször és hangosabban mondják – emberek és borok egyaránt –, hogy a furmint egy kiemelkedő szőlőfajta. A képet tovább szépíti a tény, hogy szinte kizárólag a miénk. Úgy gondoljuk, hogy ezt az üzenetet érdemes lenne minél több emberhez eljuttatni, ez pedig legjobban akkor sikerülhet, ha összefogunk, és ezért a célért együtt iszunk furmintot februárban.
A Nagy Furmint Február kóstoló gasztronómiai háttere
Hogy a borok mellé harapnivalók is kerüljenek, idén is több gasztronómiai meghívott egészíti ki a pincészetek sorát. A Bükki Sajtok készítője, Sándor Tamás sajtmester két év kísérletezés után a helyszínen mutatja be Malmos névre hallgató hegyvidéki tehénsajtját. A kerekegyházi Rendek Tanyáról őshonos mangalica sertések szalonnája érkezik.
Szántó Tibor kézműves csokoládékészítő Pelle Furmint Párlattal gazdagított bonbont készít, amelynek alapját Ecuador Esmeraldas tartományából érkező csokoládé adja. Emellett csatlakozik még hozzánk a Zila Kávéház és Étterem valamint a tállyai Oroszlános Borvendéglő konyhája is.
A pincészetek, melyek egyetértenek az elképzeléseinkkel, és megtisztelnek azzal, hogy bemutatják furmintjaikat a kóstolón:
- Árpád Hegy Pince, Szerencs
- Árvay János Családi Pincészete, Rátka
- AZ Nektár, Sátoraljaújhely
- Babits Pincészet, Tolcsva
- Balassa István, Tokaj
- Bardon Borászat, Erdőbénye
- Barta Pince, Mád
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye
- Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud
- Bott Pince, Bodrogkisfalud
- Breitenbach Kézműves Pince, Bodrogkisfalud
- Chateau Dereszla, Bodrogkeresztúr
- Demetervin, Mád
- Demeter Zoltán, Tokaj
- Dénes Hegybirtok, Ság-hegy
- Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor
- Dobogó Pincészet, Tokaj
- Dorogi Testvérek Pincészete, Tarcal
- Fekete Béla, Somló
- Ferdinánd Pincészet, Mád
- Füleky Pince, Bodrogkeresztúr
- Gizella Pincészet, Tokaj
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal
- Györgykovács Kispincészet, Somló
- Hímesudvar, Tokaj
- Karádi és Berger, Erdőbénye
- Kardos Szőlőbirtok, Mád
- Kerkaborum, Zala
- Királyudvar, Tarcal
- Kolonics Károly Családi Pincészete, Somló
- Kovács Nimród Winery, Eger
- Kreinbacher Birtok, Somló
- Lenkey Család Szőlészete és Pincészete, Mád
- Losonci Bálint, Gyöngyöspata
- Majoros Birtok, Tarcal
- Orosz Gábor, Mád
- Orsolyák Attila
- Pannon Tokaj, Tolcsva
- Patricius Borház, Tokaj
- Pálffy Pince, Köveskál
- Royal Tokaji Pincészet, Mád
- Spigelberg Borpince, Somló
- Szarka Pince, Mád
- Szent Benedek Pincészet, Tokaj
- Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád
- Szepsy Pince, Mád
- Szirmay Kúria, Tállya
- Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj
- Tokaj Kereskedőház, Tolcsva
- Tokaj Kikelet, Tarcal
- Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
- Tokaj Pendits, Abaújszántó
- Tokaj Zöld Birtok, Tokaj
- Tornai Pincészet, Somló
- Vissy László, Erdőbénye
- Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár)
- Időpont: 2012. február 9. 16:00-21:00
Jegyvásárlás
- Jegyár: 6900 forint.
Jegyét átutalással vásárolhatja meg, ehhez, kérjük, írjon a info@vinoport.hu e-mail címre, hogy elküldhessék a szükséges információkat. Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért javasolom azok előzetes megvásárlását, mivel előfordulhat, hogy a helyszínen már nem lesz lehetőség a belépő megváltására.
A Tokaji furmint valóban megérdemel mindenféle ünneplést. E bor sokszínűségével jól megleptük a világot: sok elismerő kritikát (és díjat) kaptunk az utóbbi időben – nem véletlenül.
A furmint zamatát sok tényező befolyásolja: nem mindegy, hogy a borvidék melyik részén termett a szőlő, sőt az is megkülönbözteti, hogy melyik dűlőben. Az időjárás is jócskán befolyásolja az ízeket, illatokat, de az érlelés módja is. Ehhez még hozzájárulnak a gazda borkezelési „trükkjei”, amiket örökölt, vagy kitalált. Mindezek miatt lehet az, hogy minden pincészet megcsinálhatja a saját „nagyborát” – örömünkre 🙂
És még nem szóltunk az furmint koráról. Az idén találkoztam először egyik jó nevű pincészet újborával. Friss, fiatalos íze és azok a pajkos savacskák teljesen elbűvöltek. – Könnyű bor Tokaj-Hegyaljáról! (szuperek forgalmazták rövid ideig, barátságos áron)
Végül említsük meg a furmintok nagy öregjét: az Ófurmintot. A hosszú érlelés során megszerzett telt ízeit lekerekedett savak övezik. Igazi ínyencség ilyet kortyolgatni.
Ami a kettő között van, mind egy-egy szép szín a palettán. Ezek hiteles bemutatásához szorgalmas kóstolgatásra lenne szükség.
Sándor! Jó, hogy írtál a furmintról, s nagyon jó az ehhez kapcsolódó rendezvény is. Megtöri az aszú kizárólagosságát a közgondolkodásban, talán így a magyar gasztronómiában is nagyobb szerephez juthat
Elkészült a végleges (?) lista.
Frissítettem az ötvenötre szaporodott számú résztvevők felsorolását.