A FRANCIA GASZTRONÓMIA zseniális ismerője, Jean-Robert Pitte emlékezik meg egyik őse, az Elzászból Párizsba vándorló Marie-Madeleine kuglófjáról. Egy süteményről a 19. század közepéről, amely még más volt, mint napjaink briósra emlékeztető, levegős kuglófjai. A kuglóf (Kugelhopf, Gugelhupf, Gugelhopf) a vasárnap reggelek és az ünnepnapok hagyományos paraszti desszertje volt kemény héjjal, puha belsővel. Napjaink elzászi pékségeiben azonban már nem lehet ilyennel találkozni.

A mai kuglóf arrafelé – akárcsak felénk – már egy briós, amely mazsolával, mandulával, narancsvízzel készül.

Marie-Madeleine kuglóf receptje (19. század közepe)

  • Hozzávalók:
  • 500g liszt
  • 2 egész tojás
  • 100g cukor
  • 250g vaj
  • 20g élesztő
  • Csipetnyi só
  • Félcsészényi mazsola
  • Egész mandula

Elkészítése: Egy cseréptálban összekeverjük a lisztet, tojást, 200g olvasztott vajat, cukrot, sót, és kevés meleg vízben elkevert élesztőt. Hozzáadjuk a mazsolát. A kuglóf forma belső oldalát a maradék vajjal kikenjük és beleragasztjuk a mandulaszemeket, majd beletesszük a tésztát. Meleg helyen (30°C) néhány órát kelni hagyjuk. Közepes hőmérsékleten  (180-190°C) 30 percig sütjük, amíg a tészta a melegben teljesen ki nem tölti a sütőformát. Ha lehűlt, vegyük ki a formából.

  • Jean-Robert Pitte traminit, vagy Tokajit ajánl hozzá.

A mai kuglófok egyik változatáról szól a következő videó, amolyan franciás stílusban, de követhetően.

Csíki Sándor♣