CHILEI BOROKAT bemutató újabb est volt a városban. Ez alkalommal a Viña Videma Rosario Estate boraival és az ezekhez komponált ételekkel ismerkedtünk. Ezen a napon egy régi ismerősömmel találkozva mentem el a város bornak szentelt új helyére, a Vinopolisba, ahová Hafuzi Hajnalka és José Francisco Lattes Zubicueta a bemutatót ezúttal szervezte. A rendezvényen a Chilei Köztársaság képviseletében Rodrigo Nieto Maturana, Chile magyarországi nagykövete, és felesége, a chilei gasztronómia jó ismerője és művelője is részt vett.

  • A vak véletlen hozta így, de a közeljövőben hazánk korábbi chilei nagykövetének, Kosárka Józsefnek, a külföldön is elismert neves borszakértőnek jelenik meg írása a Food & Wine oldalán: Grúziai élményeiről számol be.

Korábban a Tarapacá borok kapcsán, és egy másik chilei borokat bemutató est okán már bővebben írtam élményeimről. A Viña Videma Rosario Estate borairól hosszabban most nem értekeznék, inkább néhány fotóval illusztrálom a jól sikerült estét, amely a közeljövőben – ahogy olvasom – újabb borok bemutatásával folytatódik.

Balról a borokat bemutató Flóris László, szemben Rodrigo Nieto Maturana nagykövet és felesége (Vinopolis)

 kép jobb sarkától haladva: Németh Richárd, Rodrigo Nieto Maturana nagykövet úr és felesége, és szemben Flóris László (Vinopolis, 2011. november 25.)

A kép jobb sarkától haladva: Németh Richárd, (…),  Rodrigo Nieto Maturana nagykövet úr és felesége, és szemben Flóris László (Vinopolis, 2011. november 25.)

A borok mellé ételeket is készítettek a Vinopolisban. Közülük leginkább a következő képen szereplő „Borskéregben sült marha, parajjal töltött batyuval” tetszett. Ezt egy valóban szép Carmeneré Reserva 2008 mellé készítették.

Borskéregben sült marha, parajjal töltött batyuval (Bor: Carmeneré Reserva 2008), Vinopolis, 2011.

Az est, hasonlóan a korábbiakhoz, igazán jól sikerült, s ismerősömmel a legjobb, s legkellemesebb hangulatban hagytuk el a chilei borok bemutatóját. (Jó volt, ezért a következő rendezvényeket ajánlom mindenki figyelmébe.)

Balról: Rodrigo Nieto Maturana nagykövet úr és felesége. Szemben: Flóris László (Vinopolis, 2011. november 25.)

Chilei borok bemutatója (Vinopolis 2011. november 25.)

  • Az est során átadtam a FOOD & WINE első nyereményjátékának díját is, amit a TOP200 Gálához kapcsolódva hirdettem meg, s amit (vak véletlen ez is) éppen José Francisco Lattes Zubicueta nyert meg. Pepe nyereménye természetesen magyar bor volt: egy Bock Ermitage 2008.

Csíki Sándor♣