EGER JÓ. Tudjuk is, tapasztaljuk is, és a hagyomány és lusta megszokás is ezt mondatja velünk. A Gróf Buttler (GB) pedig ezen a borász egyéniségek sorával ékesített borvidéken számomra egy újonnan megismert, kifinomultan és iskolázottan megjelenített, jól megkülönböztethető, szerethető stílust jelent. Sopronban Pfeniszl, Szerszárdon Merfelsz borai lehetnek azok, amelyek az én szememben a Gróf Buttler GB boraival filozófiában, világszemléletben rokoníthatók. Ezt a világot, mint bármelyik másikat is, leginkább érteni szükséges ahhoz, hogy a maga teljességében szerethessük és élvezhessük.

Herczeg Ágnes A Gróf Buttler Borászati ZRt. vezérigazgatója küldött bort azzal, hogy kóstoljam meg. Másokkal együtt, megtettem.

Gróf Buttler

A 17. században Magyarországra került Buttler család Islitz városából származik  A Buttler grófoknak sokfelé, így Erdélyben és Zemplénben is voltak birtokaik. Erdőtelki kastélyukat a nógrádi- és hevesi birtokok központjának tartották. Buttler János-Lajos grófnak 12 gyermeke született. Halála után a kastélyt és a környező földeket Buttler Gábor örökölte, tőle pedig fia Buttler János, aki nem igen tudott bánni a pénzzel, ezért a birtokok két alkalommal is elzálogosítására kerültek. A gróf 1845-ben hunyt el és vagyonát a Ludoviceumra (Ludovika Akadémia) alapítására hagyta.

  • Buttler János nevét Mikszáth Kálmán Különös házasság című regénye is megörökítette. A gróf 1792-ben, 19 évesen vette feleségül  Dőry Katalint. A szerelemházasság nem tartott sokáig és a pár 1795-ben a „ágytól-asztaltól elválasztatott”. Családja nem volt, vele halt ki a család grófi ága.

A Gróf Buttler Borászat

Az Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították. Tíz esztendő múltán új tulajdonosa lett, de a borászati filozófia megmaradt: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. Ma 35 hektáron gazdálkodnak, s boraik kizárólag a saját területekről szüretelt szőlőből készülnek. A szőlők Egerben, két dűlőben, a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen találhatók. A Nagy-Eged hegy fekvését és talajösszetételét tekintve is különleges, igazi Grand Cru terület. Az ültetvények 501 m tengerszint feletti magasságig húzódnak, amivel ezek lettek Magyarország legmagasabban fekvő szőlői.

Boraikban a termőhelyi karaktert szeretnék visszaadni. A tőkesűrűség 6.000 és 10.000 tőke/hektár között mozog és a hagyományos bakművelésű szőlő épp úgy megtalálható a birtokon, mint a középmagas kordon. A tőketerhelés radikálisan alacsony, nem ritka a 0,3kg/ tőke terhelés sem. A 2010-es évben a rossz évjárat miatt egyáltalán nem készült bor.

Gróf Buttler

A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, a Gróf Buttler borok hagyományos eljárással készülnek. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzák, a bogyókat kíméletesen roppantjuk, majd kádakban, kézi csömöszölés mellett erjesztik. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtik és tölgyfahordókban érlelik. A fehérborok részben reduktív technológiával készülnek.) A bor készítése során minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adnak a borhoz. Az erjedés spontán, természetes élesztőkkel megy végbe.

Két Gróf Buttler bor

Cabernet sauvignon

E hosszú és részletes felvezetés oka, hogy a közeljövőben, karácsony közeledtével, talán írok még a borászat borairól. Akkor pedig az írásnak ezt a részét már egy egyszerű hivatkozással megspórolhatom. No, de lássuk, miféle borokat is kóstoltam én, s a barátaim, Orbán Andris, Bakonyi Viktor, Cseh Gábor, s mások, s miféle véleményünk alakult ki. Az asztalunkra kerülő két bor:

  • Egri GB Canernet Sauvignon 2008
  • Egri GB Cuvée 2007

A palackokat kézbe véve több dolog is nyomban feltűnik. Az egyik, hogy bár csavaros kupakkal ellátott, ez mégsem zavar. Sem engem, sem azokat, akiknek volt szerencséjük a bort kóstolni. Mindez már csak azért is szokatlan, mert a csavaros kupak a hazai piacon a gyenge minőségű újvilági borokra engedne asszociálni. Itt bizony nem, amiben a címkék, a kapszula visszafogott, elegáns pasztell színei, mi tagadás, finom nőiessége is szerepet játszhat, s a harmónia, a tervezés végiggondoltsága, esztétikája.

  • A megjelenés kedvessége, kifinomultsága, gondossága kimagasló. A palackba zárt borok a külső megjelenéssel összhangban teremtenek gondolati harmóniát akkor, amikor emlékezünk rá. Tapasztalataink egyöntetűen kedvezőek voltak. Szerettük ezeket a borokat kóstolni a barátaimmal, huszonévestől hatvanasig bezárólag.

Kóstolási jegyzetek

A hivatalos jóstolási jegyzetek, vagyis az, ahogy a termelő a borát látja, vagy ahogy a szöveg írójának sikerül összefoglalnia, így szólnak.

Egri GB Cabernet Sauvignon 2008: „Egy fűszeres, gyümölcsös, könnyed vörösbor a cabernet sauvignon minden erényével. Lecsengését a gyümölcsösség és az ásványosság határozza meg. A fajtajelleg mellett Eger hamisítatlan ízeit rejtettük palackba.”

Egri GB Cuvée 2007: „Egy bor a jól iható, gyümölcsös borokat kedvelőknek, Eger hamisítatlan ízeivel és lendületes lekerekedett savaival. Mély rubin szín. Illatában rengeteg gyümölcs, jórészt piros bogyós gyümölcsök, ásványos háttér. Ízletes, lédús gyümölcsökben bővelkedő korty, hosszú lecsengéssel. Könnyed, mégis tartalmas. Tökéletes társ a mindennapokban.”

A borok bizony ékesebbek és kedvesebbek, mint amit a szöveg hagyományos-unalmas leírása sugall és mond. Ajánlom őket, s nem csak a mindennapokra. Ünnepekre is. (A borok ára: 2.139 Ft/palack.)

Csíki Sándor♣