AZ ÉV BORÁSZA 2011 cím hivatalos neve „Év Bortermelője Magyarországon 2011. évben”, melyet nem egy bor kiváló minőségének elismeréséért, hanem a díjazott bortermelő (az „Év borásza”) több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományoznak. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat „Év Bortermelője” elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Mára már sokkal nagyobb a verseny.

Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye. A számtalan boros rendezvénynek köszönhetően borászainkat személyesen ismerjük, rengeteg alkalom nyílik arra, hogy beszélgessünk velük, hogy ők töltsenek nekünk egy pohárral kedvenc borunkból. Mára legtöbbjüket barátként emlegetjük.

Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg: az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, tudományos és érdekképviseleti szervezetei, a jelentősebb hazai borkereskedő cégek, a vendéglátás és gasztronómia, valamint a szaksajtó részéről az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat.

  • A FOOD & WINE is leadta szavazatát az Év Bortermelője 2011 címre.

Ez a kör idén a nagyközönség bevonásával bővül: az első körben jelölést adhatnak le egy több mint 8500 főt magába foglaló, borkedvelő közösség, Magyarország legrangosabb borszakmai rendezvénye, a Budavári Borfesztivál közösségi weboldalának tagjai, valamint a VinCE Magazin 100 hűséges előfizetője is.

Az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja (pl. 2010-ben az Év Bortermelője).

Tavaly az alábbi öt borász kapta a legtöbb ajánlást:

  • Áts Károly,
  • Dúzsi Tamás,
  • Gálné Dignisz Éva,
  • Légli Ottó és
  • Vida Péter,

akik közül Légli Ottó vehette át a megtisztelő díjat. A kérdés már csak az, hogy idén ki lesz a cím nyertese, amely ugyan első megközelítésben csupán erkölcsi elismerést jelent, ám ez az erkölcsi elismerés a tapasztalat szerint jelentős piaci előnyökkel jár.

Az eredményig már nem kell sokat várnunk, mert pénteken lejár a jelölés határideje, és kiderül ki kapta az 5 legtöbb jelölést, majd november 18-án a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen bemutatkozik az öt jelölt, és december 2-án kiderül, hogy ki kapja az „Év Bortermelője 2011” díjat, melyet egy különleges gálaebéd keretében 2012. február 5-én vehet át a győztes. (A Magyar Bor Akadémia Gálaebédjeiről egyedül a Food & Wine oldalain olvashatsz beszámolót.)

(A Magyar Bor Akadémia sajtóanyaga alapján, Csíki Sándor♣)