A FÜSTÖLT LAZACOS PIZZA kaviárral a Spago Fine Dining Group emblematikus étele. Az osztrák származású Wolfgang Puck éppen a füstölt lazacos, kaviáros pizzával vált 1982-ben ismertté. Ezt a pizzát a fúziós konyha egyik kultételeként is emlegetik, és tankönyvekbe került. Schwarz Gabi barátom a minap azzal hívott, hogy „spago pizzát” készítene, s mivel nálam olvasott róla, érdeklődött, hogy miképpen is készítse el. Kérdés volt, hogy a kaviárral mi legyen, Süsse, ne süsse, no és a füstölt lazacot?
Jó volt a kérdés, örültem neki, mert alkalmat kínált arra is, hogy magamban is pontosan tisztázzam a Spago lazacos, kaviáros pizzájának mibenlétét. A pizzáról egyébként hozsannákat zengedeztek, s a mai napig étlapon van, ami érthető, mert ez csinált az extravaganciára is éhes vendégek körében ismert séfet és sikeres vállalkozót az szintén extravagáns és a celebekhez vonzódó osztrák bevándorlóból, aki aztán maga is celeb lett.
Füstölt lazacos pizza kaviárral (Spago)
A pizza füstölt lazaccal és kaviárral egy akkora „majdnem-humbug”, hogy az már egyszerűen gyönyörű – állapítottuk meg Gáborral. Mindemellett megmarad egy igen vonzó és kívánatos ételnek, amelynek a titka majdhogynem megmagyarázhatatlan, vagy legalábbis a magyarázat nagyobb része feltehetőleg nem a gasztronómiában keresendő.
A Puck-féle „kaliforniai konyha” füstölt lazacos, kaviáros pizzájának elkészítése igen egyszerű, s a szemfényvesztés valójában annyi, hogy ez a kerek lepénykenyérre megálmodott szendvics pizza kinézetű éppen ezért pizzának is nevezik.
- Elkészítése: az előkészített, sütésre váró pizzatésztát kenjük meg chili-, vagy fokhagyma olajjal és ízlésesen elrendezve helyezzünk rá vékonyra szelt hagymakarikákat. A vékony pizzát 6-8 perc alatt süssük aranybarnára. A megsült hagymás pizzára spatulával kenjünk kapormártást. A kapormártásra helyezzünk füstölt lazac szeleteket, a füstölt lazac szeletek egyik végére halmozzunk kaviárt, ahogy a fotón is látszik, majd a pizzánkat szórjuk meg snidlinggel is, amúgy osztrák-módra.
- A kapormártás Puck eredeti receptje szerint tejföl, finomra vágott hagyma (shallott), aprított friss kapor, kevés citromlé, és frissen őrölt fehérbors összekeverésével gyorsan elkészíthető és a felhasználásig hűtőszekrényben tárolható.
- Ez az is étel kiválóan alkalmas az első intim randira (másodikra és sokadikra sem rossz) természetesen jégbe hűtött pezsgővel, ámbátor egy tökéletesen kivitelezett „Sex on the beach” sem rossz megoldás. A siker garantált!
Kipróbálom. Kíváncsi vagyok mit szól hozzá a férjem. Remélem tetszik majd neki… 🙂
Ez tetszik. A őpezsgő is! 🙂
Gyertya? 🙂
Szilvi: Igazad van 🙂
Egy rafinált krémlevest azért még el tudnék képzelni a pizza előtt. A sütőtök most amúgyis aktuális.
Én meg a tészta gyúrás közben tudnék képzelni valamit, lisztes kézzel …
Túl bekészülős a dolog, mivel a jó tésztának nem árt egy nap pihi a hűtőben…a lendület meg alább hagy ehhh
Jó szöveg csajok, csak folytassátok 😉
Nem finnyásak a hölgyek… a hagyma senkit nem zavar?(sült hAGYMA KARIKÁK, SALOTT, SNIDLING
Nem finnyásak a hölgyek… ennyi hagyma az első randira?
Mackóúr: Csupán hajszálvékonyra szelt hagymáról van szó, és lehet fehér hagymát is választani.
Mackóúr: Nem baj az. nem azon múlik. 🙂
Naggyon jó recept, tetszik!