A FÜSTÖLT LAZACOS PIZZA kaviárral a Spago Fine Dining Group emblematikus étele. Az osztrák származású Wolfgang Puck éppen a füstölt lazacos, kaviáros pizzával vált 1982-ben ismertté. Ezt a pizzát a fúziós konyha egyik kultételeként is emlegetik, és tankönyvekbe került. Schwarz Gabi barátom a minap azzal hívott, hogy „spago pizzát” készítene, s mivel nálam olvasott róla, érdeklődött, hogy miképpen is készítse el. Kérdés volt, hogy a kaviárral mi legyen, Süsse, ne süsse, no és a füstölt lazacot?

Jó volt a kérdés, örültem neki, mert alkalmat kínált arra is, hogy magamban is pontosan tisztázzam a Spago lazacos, kaviáros pizzájának mibenlétét. A pizzáról egyébként hozsannákat zengedeztek, s a mai napig étlapon van, ami érthető, mert ez csinált az extravaganciára is éhes vendégek körében ismert séfet és sikeres vállalkozót az szintén extravagáns és a celebekhez vonzódó osztrák bevándorlóból, aki aztán maga is celeb lett.

Füstölt lazacos pizza kaviárral (Spago)

A pizza füstölt lazaccal és kaviárral egy akkora „majdnem-humbug”, hogy az már egyszerűen gyönyörű – állapítottuk meg Gáborral. Mindemellett megmarad egy igen vonzó és kívánatos ételnek, amelynek a titka majdhogynem megmagyarázhatatlan, vagy legalábbis a magyarázat nagyobb része feltehetőleg nem a gasztronómiában keresendő.

A Puck-féle „kaliforniai konyha” füstölt lazacos, kaviáros pizzájának elkészítése igen egyszerű, s a szemfényvesztés valójában annyi, hogy ez a kerek lepénykenyérre megálmodott szendvics pizza kinézetű éppen ezért pizzának is nevezik.

  • Elkészítése: az előkészített, sütésre váró pizzatésztát kenjük meg chili-, vagy fokhagyma olajjal és ízlésesen elrendezve helyezzünk rá vékonyra szelt hagymakarikákat. A vékony pizzát 6-8 perc alatt süssük aranybarnára. A megsült hagymás pizzára spatulával kenjünk kapormártást. A kapormártásra helyezzünk füstölt lazac szeleteket, a füstölt lazac szeletek egyik végére halmozzunk kaviárt, ahogy a fotón is látszik, majd a pizzánkat szórjuk meg snidlinggel is, amúgy osztrák-módra.
  • A kapormártás Puck eredeti receptje szerint tejföl, finomra vágott hagyma (shallott), aprított friss kapor, kevés citromlé, és frissen őrölt fehérbors összekeverésével gyorsan elkészíthető és a felhasználásig hűtőszekrényben tárolható.

  • Ez az is étel kiválóan alkalmas az első intim randira (másodikra és sokadikra sem rossz) természetesen jégbe hűtött pezsgővel, ámbátor egy tökéletesen kivitelezett „Sex on the beach” sem rossz megoldás. A siker garantált!

Csíki Sándor♣