A PACAL már volt szereplője az egyik írásnak. Csülkös pacal címmel írtam egy igazán jól sikerült ételről. A pacal csülökkel is, disznólábbal is kiváló, ám a pacalnak most egy másabb, egy disznófejjel készült változatáról esik szó. Az étel továbbra is egyszerű, ámbár az elkészítéséhez szánhatunk rá időt bőven. A pacalt a képen látható módon vízben, babérlevéllel, rozmaringgal főztem egy órán át, csak ezt követően vágtam fel. Közben feldaraboltam a disznófejet is: a fület keskenyre, hosszúra, julienne-re.
A fej több részét, a pofát, a tokaszalonnát, s más kicsontozott részeit a pacalszeletek méretéhez hasonlóra szabtam.
Amíg a pacal egy másik lábosban babérlevelekkel, rozmaringgal ízesítve főtt. A húst forró libazsírban forgattam meg, és sütöttem.
Szálasra vágott vöröshagymát, fokhagymát, frissen tisztított, aprított gyömbért és zöldpaprikát adtam a húshoz, majd továbbra is fedő nélkül folytattam a sütést/párolást.
Az előbbi keverékhez adtam az előfőzött, ujjnyi szélesre felvágott pacalt.
Ezt követően pirospaprikával, chilivel, őrölt fekete borssal, kurkumával fűszereztem, vizet adtam hozzá, hogy éppen ellepje, s főzni kezdtem. Amikor a pacal már majdnem elkészült, egy csillagánizst, friss zöldfűszereket (petrezselyem zöldje, bazsalikom, zsálya) adtam hozzá és megsóztam.
- Az étel kenyérrel, zsemlegombóccal, knédlivel, tésztával, rizzsel, főtt burgonyával, burgonyagombóccal, bulgurral, kuszkusszal, de akár még karalábéfőzelékkel, tökfőzelékkel is fogyasztható. Akár egy szilvásgombóc is kerülhet mellé, de egy naan, vagy szarvasgombás maceszgombóc, esetleg sós palacsinta, vagy az injera, a quinoa, de a puliszka sem rossz. Ezek a lassan főzött ételek már csak ezért is univerzálisak és ezernyi lehetőségre módot adók. Éljünk is vele.
A szegény dietetikus – olvasván a cikket – a szívéhez kap és csendesen távozik ez árnyékvilágból… :-))
Finom lehet. 🙂
Ezt ki kell próbálni! …csak a csillagánizst nem értem.
(Egyébként a kacsazúza gulyás -az itt olvasottak szerint- holnap készül!)
A csillagánizs az csak dísz, mert különben a kép unalmas lett volna 🙂
Mackóúr. egy darab csillagánizs éppen csak egy halvány, ám izgalmas háttér ízt jelent, s ki is emel más ízeket. Van helye. Érdemes kipróbálni.
A kacsazúza gulyásra kíváncsi vagyok, hogy sikerül.
Ízleni fog. 🙂
Királyi étel.
A dietetikus is ember:)Neki is kell ennie:)Miért egyen rosszat?Gyanítom hogy mint a papok…..:)
Izgalmasnak tűnik! A csillagánizst a főzés melyik szakaszában javasolt beletenni?
Az utolsó 10-15 percben.
Azt nem tudhatjuk, mit eszik egy dietetikus, mert az titkosítva van. Azt viszont tapasztalhattuk, hogy minket földi halandókat eltiltanak mindentől, ami finom 🙁 – még ettől a költeménytől is.
Sándor! megjegyzem, hogy a puliszka, vagy a dödölle (északon: cinkepuliszka) méltó kiegészítöje lenne ennek a remeknekműnek 🙂