A PACAL már volt szereplője az egyik írásnak. Csülkös pacal címmel írtam egy igazán jól sikerült ételről. A pacal csülökkel is, disznólábbal is kiváló, ám a  pacalnak most egy másabb, egy disznófejjel készült változatáról esik szó. Az étel továbbra is egyszerű, ámbár az elkészítéséhez szánhatunk rá időt bőven. A pacalt a képen látható módon vízben, babérlevéllel, rozmaringgal főztem egy órán át, csak ezt követően vágtam fel. Közben feldaraboltam a disznófejet is: a fület keskenyre, hosszúra, julienne-re.

A fej több részét, a pofát, a tokaszalonnát, s más kicsontozott részeit a pacalszeletek méretéhez hasonlóra szabtam.

Kicsontozott, fél disznófej a pacalhoz felvágva

Amíg a pacal egy másik lábosban babérlevelekkel, rozmaringgal ízesítve főtt. A húst forró libazsírban forgattam meg, és sütöttem.

Felaprított disznófej libazsírban (pacal disznófejjel)

Szálasra vágott vöröshagymát, fokhagymát, frissen tisztított, aprított gyömbért és zöldpaprikát adtam a húshoz, majd továbbra is fedő nélkül folytattam a sütést/párolást.

Aprított disznófej, hagyma, zöldpaprika, fokhagyma, gyömbér (pacal disznófejjel)

Az előbbi keverékhez adtam az előfőzött, ujjnyi szélesre felvágott pacalt.

Készül a pacal disznófejjel

Ezt követően pirospaprikával, chilivel, őrölt fekete borssal, kurkumával fűszereztem, vizet adtam hozzá, hogy éppen ellepje, s főzni kezdtem. Amikor a pacal már majdnem elkészült, egy csillagánizst, friss zöldfűszereket (petrezselyem zöldje, bazsalikom, zsálya) adtam hozzá és megsóztam.

Pacal disznófejjel

Csíki Sándor♣