NEM ÍROK OLYAN vacsoráról, amelyet nem tapasztaltam meg. Így a New York Kávéház Mélyvíz Éttermében tartott 11 fogásos vacsoráról sem mesélek. Sokkal inkább szólok arról, ami a vacsora kapcsán tán még érdekesebb is, azokról az egyéniségekről, akik a vacsorát főzték. Történt, hogy Horváth Esztertől meghívót kaptam a New York kávéházba. Invitált, hogy vegyek részt a Séf Asztalról szóló kerekasztal-beszélgetésen.

Igent mondtam, elmentem, s a házban nyomban bele is futottam Bányai Gáborba, a Borigo főszerkesztőjébe. (A Borigo következő számának is témája lesz a Séf Asztal.) Megbeszéltük éppen aktuális közös dolgainkat, majd csörgött a telefon, s Eszter érdeklődött, hogy vajon megérkeztem-e már? Megérkeztem.

A séfek – akik ezen a vacsorán főztek

A „Chef’s Table” (Séf Asztal) elterjedt műfaj a nyugati, elsősorban az angolszász világban, azonban nálunk, itt, Közép-Kelet Európában minden egy kicsit másabb, mint arrafelé. Másabb, ám szerencsére az eredeti gondolat megmaradt, s nem torzult semmilyen irányba. A Séf Asztal egyébiránt az, amikor a séf asztalánál (esetenként a konyhában) megkülönböztetett vendégként ülünk, s a séf is el akar kápráztatni. Ez a „Séf Asztal” még annyiban is több, hogy ezt alkalmanként változó számú és összetételű, ám mindenképpen több séf teszi.

A sajtóanyagból idézve „A vacsorán Ádám Csaba (Kereskedőház Café), Jászai Tibor (Prímás Pince Étterem), Bernát Dániel (U26 Étterem), Vidák Zoltán (Rókusfalvy Fogadó), Fülepi Kálmán (Bonnie Restro), Takács Lajos (Olimpia Vendéglő), Kerekes Sándor (Almárium Bisztro), Világ Viktor, Wolf András (Salon Étterem), Fekete Antonio (Aranyszarvas Étterem) és Jahni László (Kistücsök Étterem) főztek.

A vacsora előtti, a sajtónak szervezett zártkörű kerekasztal-beszélgetésen Wolf András, a rendezvény házigazdája, a Salon Étterem Executive Chefje elmondta, nem várták, hogy ekkora érdeklődés lesz az esemény iránt már a negyedik alkalommal. A séfeknek rendkívüli élmény, hogy kötetlen hangulatban, mindig más konyhájába betekintve alkothatnak, kísérletezhetnek, és ezt megoszthatják egymással, a vendégek elégedettségét pedig mindannyian a közös munka megkoronázásaként élik meg.”

A kerekasztal-beszélgetés után a meghívottak a New York Café konyháján eltett baracklekvárból vihettek haza kóstolót.

  • A baracklekvárról egyébként csak annyit, hogy Wolf Andrásék mintegy két és fél tonna alföldi sárgabarackot főztek be, ami dicséretes, helyes, és üzleti szempontból is örömtelinek gondolt. És ha a jól ismert Karcsi bácsi tanácsait is megfogadták, akkor bizony lecsó is készülhetett szekérderékszám Wolf Andrásék konyháján, ám erről elfeledkeztem tudakozódni.

A Séf Asztal

Bernát Dániel (U26 ), Merczi Gábor (Gundel)

„A Séf Asztal – szól a sajtóanyag – kezdeményezést Bernát Dániel, Kerekes Sándor, Merczi Gábor séfek és Pintér Árpád gasztrofotós indította el 2010 végén. Az eredetileg szakmai közösségi oldal létrehozásán gondolkodó séfek olyan programot szerettek volna létrehozni, ahol – az egyébként vetélytársak – akár egymástól is tanulhatnak, megvitathatják a munkájuk közben felmerült kérdéseket, jókat esznek, és jól érzik magukat, és személyesebbé tehetik a vendéglátást. A közösen elkészített fogásokat pedig az ételek megálmodójának bemutatója mellett kóstolhatja meg az a szerencsés 40 vendég, akik az óriási érdeklődés ellenére is még kaptak jegyet a programra.” A nagy érdeklődés egyébként nem véletlen. A város legjobb ár/érték arányú borvacsorája ez.

Jahni László (Kistücsök), Fekete Antonio (Aranyszarvas)

Takács Lajos (Olimpia), Vidák Zoltán (Rókusfalvy Fogadó)

Egyeztetés

Utószó

A Séf Asztal számomra kivételesen példamutatónak megismert kezdeményezés. Komoly, elismert, s ezzel a sorozattal remélhetőleg  még ismertebbé váló szakemberek kezdeményezése. Civil és baráti, amit láthatólag a szakma szeretete ragyog be és nem árnyal semmi, ami nem oda való lenne. Jó emberek fognak össze, az eseményre csapatot, „műhelyt” alkotnak, inspirálják egymást, befogadóak, s a végeredmény is ennek megfelelő.

Együtt enni jó, ám megbecsült társakkal, barátokkal együtt főzni legalább annyira jó. Az együtt főzés eredményét közös asztalnál ülve elfogyasztani mindezek csúcsa. Ezért tud kivételes lenni a Séf Asztal. Maradjon meg sokáig olyannak, amilyennek megálmodták!

Csíki Sándor♣