A PISZTRÁNG kiváló, s már máskor is esett róla szó, mert egyszerű, jó, és gazdaságos. Grillezni sem bonyolult, bár vigyázni kell, hogy a bőre le ne ragadjon és ne szakadjon szét, ha ez persze szempont. Ha mégis így történik, akkor ajánlott a grillezett pisztrángos szendvics, amely pazar választás kánikulai meleg napokon, némi fröccsel, könnyű, illatos, gyümölcsös, száraz fehérborral kísérve.
A pisztrángos (halas) szendvics elkészítése olyan egyszerű, hogy különösebb receptleírás nem is szükséges hozzá. A képek (remélhetőleg) magukért beszélnek.
A halat sózzuk, bazsalikomot (rozmaringot, stb) teszünk a hasába, s ecsettel szépen beolajozzuk a bőrét
A friss, olaszos kenyérre majonézt kentem (szeretem a majonézt), citrom is akadt a közelben, és a majonézzel megkent kenyérre került a grillezett pisztráng húsa bazsalikomostól. Ízlés szerint sózhatjuk, frissen őrölt borssal is fűszerezhetjük, citromot, olívaolajat csorgathatunk rá, napérlelte paradicsom karikája is kerülhet a hal alá, s akár jégsalátából is készülhet mellé egyszerű saláta, mint Sorrentoban ettem. A szendvics mellett akadt garnéla is az asztalon.
A kedvenc halam. Nagyon finom fűszer a pocakjába egy-két babérlevél is!
duende: szeretem babérlevelet, s van is a teraszon. Legközelebb az is kerül bele. 🙂
nagyon szépek a képek. gusztusosak, a szendvics étvágygerjesztő. megenném!
Szívesen tanulnék ilyeneket. 🙂
🙂 A hal és a babér – tökéletes páros. No azért így friss bazsalikommal se lehet kuttya. Akarom mondani hal. 🙂
Mindig eszembe fog jutni. 🙂
Arra nagyon vigyázzunk, hogy a halacskánk ki ne száradjon sütés közben. Inkább párolódjon húsa a bőrében, semmint iruljon és piruljon.
A bendőjébe gyömöszölt megtördelt citromfű különleges ízekkel ajándékoz meg:-)
miért kell megsütni a halat?
Sance: Te, aki mostanában több halat eszel, mit javasolsz? 🙂
A pisztrángos (halas) szendvics elkészítésének egy másik módja, a délamerikai cebiche recept:
1. Vágjuk le a hal fejét, hogy ne csípje majd a citrom.
2. Helyezzük egy tálba a csíkokra vágott halszeleteket.
3. Keverjük el, karikára vágott lila hagymával, kevés apróra vágott korianderrel, vagy bazsalikommal, és petrezselyemmel.
4. Adjuk hozzá négy-öt citrom levét, kevés sót, és helyezzük egy éjszakára a hűtőbe.
5. Vékonyan megkent vajas kenyérszeleten, salátalevéllel, és paradicsom karikákkal tálaljuk.
***