A PISZTRÁNG kiváló, s már máskor is esett róla szó, mert egyszerű, jó, és gazdaságos. Grillezni sem bonyolult, bár vigyázni kell, hogy a bőre le ne ragadjon és ne szakadjon szét, ha ez persze szempont. Ha mégis így történik, akkor ajánlott a grillezett pisztrángos szendvics, amely pazar választás kánikulai meleg napokon, némi fröccsel, könnyű, illatos, gyümölcsös, száraz fehérborral kísérve.
A pisztrángos (halas) szendvics elkészítése olyan egyszerű, hogy különösebb receptleírás nem is szükséges hozzá. A képek (remélhetőleg) magukért beszélnek.
A halat sózzuk, bazsalikomot (rozmaringot, stb) teszünk a hasába, s ecsettel szépen beolajozzuk a bőrét
A friss, olaszos kenyérre majonézt kentem (szeretem a majonézt), citrom is akadt a közelben, és a majonézzel megkent kenyérre került a grillezett pisztráng húsa bazsalikomostól. Ízlés szerint sózhatjuk, frissen őrölt borssal is fűszerezhetjük, citromot, olívaolajat csorgathatunk rá, napérlelte paradicsom karikája is kerülhet a hal alá, s akár jégsalátából is készülhet mellé egyszerű saláta, mint Sorrentoban ettem. A szendvics mellett akadt garnéla is az asztalon.
Lehet persze párolni is, meg (kékre) főzni is 🙂 Lényeg,hogy a pisztráng a bőrében párolódjon a . Így marad szaftos a húsa, így mutatkoznak meg leginkább szép ízei – szerintem. (a nyers hal egy másik történet)
A legtöbb nem szálkás hal nyersen is kiváló. Ma vagy holnap az angolna lesz soron 🙂