DEMETER CSABA egri borász a közelmúltban egy beszélgetésre invitálta a közönséget a borkritikáról. Valahogy úgy hozták az elmúlt hetek, hogy villányi borőr létemre mostanában leginkább egri borászok, mint Vincze Béla és Pók Tamás, borait kóstolom, akik – a véleményemre is kíváncsian – bort küldtek. Hamarosan le is írom, mit gondolok a boraikról, s talán még főzök is mellé valamit, ami jól passzol.

Demeter Csabához visszakanyarodva: a jó borkritikákról, a borról alkotott véleményekről szóló és Demeter borok kóstolására is alkalmat adó estén Csernus Imre pszichológus, Gerényi Gábor a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete elnökségének tagja, Demeter Csaba borász és Bányai Gábor a Borigo Magazin főszerkesztője fejtette ki véleményét, ám a közönség is nyíltan hangot adhatott a véleményének.

  • S, hogy éppen Csernus Imre mit keresett egy borkritikáról szóló beszélgetésen? Nos, Csernus az Eger közeli Szomolyán kezdett szőlőművelésbe Csutorás Ferenc borásszal, tehát  már erről az oldalról is akad köze a borhoz. Emellett a szimpatikusan közvetlen, harmonikus és kiegyensúlyozott ember benyomását keltő Csernus Imrének már csak a szakmája okán is helye lehetett, és volt egy ilyen beszélgetésen.

Bányai Gábor, Demeter Csaba, Gerényi Gábor és Csernus Imre

A beszélgetés során a következő príma Demeter borok is színre léptek:

  • Hanga 2010  – Aranyérem, Challenge International du Vin, Bordeaux, 2011
  • 1/2 8 Siller 2009 – Aranyérem, Országos Sillerfesztivál, Paks, 2011
  • Törökverő 2009  – Ezüstérem, Challenge International du Vin, Bordeaux, 2011
  • Bikavér Reserve 2000 – Legjobb magyar Bikavér, Decanter Magazin, 2005

Demeter Csaba borász (Eger)

  • A „Demeter Gondolatok” jó ötlet, s láthatólag igény is mutatkozik rá. A rendezvénysorozat a borászat új kommunikációs tanácsadója, Molnár Niki szervezésében valószínűleg még inkább kibontakozik. Érdeklődéssel várom a következő beszélgetést, no és a borokat is, melyek jelenlétét dramaturgiailag tán hangsúlyosabbá lenne érdemes tenni, mert, bár Demeter gondolatok a frappáns cím, a borok sem akármilyenek.

Csíki Sándor♣