HOLNAP, augusztus 27-én, szombaton lesz a második Nemzeti Gulyás Nap. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe, s határainkon is messze túlnyúlik. Így aztán nem is versenytársa a nyárvégén szép számmal zajló más rendezvényeknek, akár itt legyenek, akár Erdélyben, Felvidéken, vagy másutt. A Nemzeti Gulyás Nap a filozófiájából is fakadóan valamennyi rendezvénynek társa és barátja, ezzel pedig összekötő kapcsa. A Nemzeti Gulyás Nap a magyar konyha ünnepe is.

A Nemzeti Gulyás Nap (NGN) filozófiája

A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. (2010. június 28.)

A Nemzeti Gulyás Nap időpontja

  • A Nemzeti Gulyás Nap minden évben a nyár végén, augusztus utolsó szombatján kerül megrendezésre. A második Nemzeti Gulyás Nap időpontja: 2011. augusztus 27. – egész nap.

A Nemzeti Gulyás Nap résztvevői

  • A Nemzeti Gulyás Napnak résztvevőjévé válik mindenki, aki ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főz, vagy az éttermekben fogyaszt, annak tudatában, hogy ez a nap a Nemzeti Gulyás Nap. Mindenki, aki így tesz, egyszersmind egy nagyobb egész részévé is válik, legyen bárhol is a nagyvilágban.

A résztvevőkről folyamatosan érkeznek a hírek, és szívesem veszem, ha a kommentekben is jelzik szándékukat, de lesz róluk összefoglaló beszámoló is. A tavalyi esztendővel összevetve eddig különösen Erdély, és a határon túli médiák közül is az erdélyi sajtó aktivitása kiemelkedő.

Ez az ünnep attól sikeres, hogy sokan akarjuk és sokan teszünk érte. Ki többet, ki kevesebbet, ám valamennyi cselekvés a sikert erősíti. A magunk és mások örömére főzünk, vagyunk együtt. Jókedvből. A gigarendezvények kora még nem érkezett el, annál inkább a falunapoké, a baráti főzéseké, éttermi étkezéseké. Jó főzést, vidám napot kívánok szombatra!

További részletek a Nemzeti Gulyás nap megszületéséről, a  tavalyi rendezvényről, a résztvevőkről, a sikerekről és az idei előkészületekről itt bőséggel olvashatók. Rád is számítunk a Nemzeti Gulyás Napon, a magyar konyha ünnepén!

Csíki Sándor♣